De leeuw en het postkantoor

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft een Rijkswapen. Naast de vlag een van de belangrijkste uitingen van de natiestaat. Tot 1989 was de PTT, dus ook PTT Post volledig eigendom van het Rijk. Alle medewerkers waren ook Rijksambtenaar. Na de grondwet van Thorbecke uit 1848 kwam steeds meer wetgeving tot stand. Het moderne Nederland kreeg vorm. De spoorwegen verbonden het land. De postwet uit 1850 bepaalde dat in alle gemeentes -zo mogelijk- een postkantoor moest komen. Op die Rijks Post- en Telegraafkantoren moest duidelijk te zien zijn dat dit een Rijksgebouw was. Dat gebeurde door bij elk kantoor, meestal boven de hoofdingang het Rijkswapen met de Nederlandse leeuw af te beelden. Nog zien we bij Rijksgebouwen tegenwoordig het logo van het rijk afgebeeld, meestal in bescheiden vorm. PostNL beeldt veelal het logo uit het jaar 2011 af op zijn gebouwen. Op deze pagina willen we geen ingewikkelde heraldische beschouwingen houden, maar laten zien hoe veelvormig  de leeuw werd afgebeeld voor, op en in de postkantoren.

Het officiële Rijkswapen.  Onder: het bord dat een hofleverancier mag voeren. Vastgesteld door Koningin Beatrix in 1987

Hoe het zit met her Rijkswapen wordt op Wikipedia duidelijk uitgelegd. De nu volgende passages zijn dan ook volledig op Wikipedia gebaseerd.

Het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden is oorspronkelijk in 1815 ontworpen en in 1907 aangepast. Het geblokte schild met een leeuw, zwaard en pijlen is het heraldisch symbool van de koning en het land. Het wordt gebruikt voor het visueel weergeven van bijvoorbeeld eigendom van objecten (paspoort), heerschappij over gebieden (grenspaal/ambassade), identificatie van autoriteit (de regering) en blijk van erkenning voor ondernomen acties (Hofleverancierborden).

Het Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden wordt in drie versies gebruikt:

1.Het koninklijk wapen, het volledige wapen wordt enkel gebruikt als symbool voor 'de Koning' zelf (nu is dat koning Willem-Alexander).

2.Het rijkswapen, een kleinere versie van het wapen, waarbij de wapenmantel en het baldakijn (wapentent) ontbreken. De regering, de rijksoverheid en daaraan verbonden instellingen gebruiken deze versie. Het rijkswapen staat bijvoorbeeld ook op het paspoort.

3.Het kleine rijkswapen, bestaat alleen uit het schild met de koninklijke kroon. Deze versie wordt gebruikt als er bijvoorbeeld beperkte ruimte is op brieven of munten.

Groningen, Munnekeholm. De hooggeplaatste leeuw.

Rotterdam, voormalige postkantoor aan de Blaak. Ook hier was het Rijkswapen op een hoge positie aangebracht.

De beschrijving van huidige versie is vastgelegd door koningin Wilhelmina in een koninklijk besluit van 10 juli 1907 en is opnieuw vastgelegd door koningin Juliana op 23 april 1980. De heraldiek is ook een kunstvorm en dat betekent dat de tekenaar of ontwerper vrij is om, met inachtneming van de bepalingen van het Koninklijk Besluit, de heraldische regels en gebruiken, een eigen versie van het wapen te tekenen. Ten tijde van de regering van koningin Wilhelmina kwamen Nederlandse wapens in art-deco- of jugendstil-uitvoeringen voor. Deze zijn een artistieke uiting van de heraldiek als een levende kunst en kunnen niet als incorrect worden beschouwd. Noot: Ook de kunstenaars die werkten voor de Post- en Telegraaf hebben van deze vrijheid ruimschoots gebruik gemaakt.

De officiële beschrijving van het wapen is (van 'Klein' naar 'Koninklijk'):

Schild: In azuur, bezaaid met blokjes van goud, een leeuw van goud, gekroond met een kroon van drie bladeren en twee parelpunten van hetzelfde, getongd en genageld van keel, in de rechtervoorklauw opgeheven houdende in schuinlinkse stand een zwaard van zilver met gevest van goud en in de linkervoorklauw een bundel van zeven pijlen van zilver met punten van goud, de pijlen tezamen gebonden met een lint mede van goud.

 

Aan het omschreven wapen kunnen de navolgende uitwendige versierselen worden toegevoegd:

-tot dekking van het schild de Koninklijke kroon gelijk aan die welke tot dusverre door de koningen der Nederlanden is gevoerd;

-als schildhouders twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel;

-het devies (wapenspreuk) 'Je Maintiendrai' in Latijnse letters van goud op een lint van azuur.

Het wapen, voorzien van zijn uitwendige versierselen, kan worden geplaatst op een mantel van purper, geboord van goud, gevoerd met hermelijn, opgebonden met koorden eindigende in kwasten, beide van goud, en gedekt door een baldakijn van purper, geboord van goud en dragende de Koninklijke kroon.

De eerste versie van het wapen is in per besluit van 24 augustus 1815 in gebruik genomen door de eerste koning, Willem I, nadat het 'Koninkrijk der Nederlanden' tijdens het Congres van Wenen was opgericht. In het nieuwe wapen voegde hij onderdelen van de wapens van zijn familie Van Oranje-Nassau en de voormalige Republiek der Vereenigde Nederlanden (1581-1795) samen:

Van zijn familiewapen 'Van Nassau' nam hij het 'In azuur, bezaaid met blokjes van goud, een leeuw van goud' over.  De wapenspreuk staat voor de familie en het prinsdom 'Van Oranje'. Van het wapen van de Republiek gebruikte hij de kroon op de leeuw, het zwaard en de bundel met zeven pijlen die voor de zeven provinciën stonden.

In het besluit worden de kroon op het schild, het helmteken, de schildhouders en de wapenspreuk niet genoemd als onderdeel van het rijkswapen. Zij mogen wel toegevoegd worden aan de wapens van de leden van de koninklijke familie.

Haarlem, Raam. Hier zien we dat de kunstenaar een geheel eigen ontwerp van het wapen maakte

Ook binnen het kantoor konden we de Rijksleeuw zien. Boven aan de muur in de hal van het kantoor aan de Neude in Utrecht. De creatie van Crouwel.

Onder zien we de leeuwen aan het plafond van kantoor Munnekeholm in Groningen. Een ontwerp van Rijksbouwmeester Peters.

Voor het gebruik in de praktijk richtte men zich de gehele 19e eeuw naar de eerste gepubliceerde tekeningen die twee aanziende, met grote beugelkronen gekroonde leeuwen in hun natuurlijke kleuren lieten zien. Over het gebruik van een wapenmantel en dergelijke werd geheel niets opgenomen. Mede hierdoor waren er veel verschillende gebruikswijzen van het wapen. Het nieuwe besluit van Wilhelmina in 1907 maakte een eind aan deze onduidelijkheid en bood de gelegenheid om enkele punten te vereenvoudigen en te verbeteren:

-Voor de wijzigingen in 1907 droegen de leeuw van Nassau in het schild en de schildhouders ook de koninklijke kroon met vijf beugels. Nu draagt enkel de leeuw in het wapen een open kroon met drie bladeren.

-Eerst waren de schildhouders 'aanziend' (zij keken dus naar de kijker). Nu kijken zij elkaar aan in een heraldische standaardhouding.

-Als derde verandering is het te gebruiken helmteken aangepast.

Alleen de Nederlandse Koning(in) kan door een KB het wapen officieel aanpassen.

De wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (Frans voor 'Ik zal handhaven') werd door alle regerende leden van het Huis Nassau gedragen die na 1530 ook Prins van Oranje waren. De herkomst van de spreuk hangt samen met de erfenis van het soevereine (onafhankelijke) prinsdom Orange. In de overgenomen wapenspreuk van de Chalons, 'Je Maintiendrai Chalon', paste Willem van Oranje de familienaam aan: 'Je Maintiendrai Nassau'. Later liet hij (of zijn opvolgers) de naam Nassau weg. In deze vorm wordt de wapenspreuk dus nog steeds gebruikt.

Dit wapenschild hangt aan de gevel van het kantoor in Winkel (NH). Het identieke kantoor in Loenen aan de Vecht is weliswaar een Rijksmonument, maar mist zo'n schild.

Veel kantoren kregen een kunstwerk in steen, andere kantoren moesten het doen met een wapenschild. Boven het schild aan het voormalige kantoor in Brielle. Rechts het schild in Dedemsvaart. Geplaatst na een lokale actie en is afkomstig uit het (voormalige) Postmuseum. Let op: de leeuwen kijken de toeschouwer aan. Ze dateren dus van voor 1907.

Linksboven een wapenschild zoals we dat kunnen vinden aan de gevel van het kantoor in Frederiksoord. Rechts een exemplaar dat bewaard is gebleven in museumpostkantoor Het Schip in Amsterdam. We nemen aan dat men in Amsterdam geen idee had van de oorspronkelijke kleuren.

Links zien we links van de hoofdingang het Rijkswapen, dit is het kantoor in Weert. Bron: www.microtoerisme.nl.

In het midden het Post- en Telegraafkantoor aan de Grote Oost in Hoorn. Rechts: Maastricht, dichtbij het Vrijthof.

Crouwel kende wel een zekere standaardisatie bij zijn kantoren, links Oosterwolde, rechts Blaricum

Bovenkarspel kreeg een hele mooie leeuw van Crouwel

Rechts: een wat sober rijkswapen in de gevel van het voormalige stationspostkantoor van Arnhem

In de manen van de leeuwen in de gevel van het postkantoor in Asten zien we de kapsels van de jaren 20 terug.

Tweemaal de categorie "enge leeuwen". Boven in Munnekeholm, recht is Magna Plaza, Amsterdam

Woerden

Een favoriet! Het kunstwerk dat Hildo Krop maakte voor het postkantoor in zijn geboorteplaats Steenwijk.

Oók de postrijtuigen droegen het Rijkswapen.

Links de leeuwen onder het beeld van Afrika in het postkantoor Neude. Rechts de geredde leeuwen uit Leiden die in een nieuwbouw appartementencomplex weer aangebracht zullen worden.

Het Rijkswapen boven de hoofdingang van Magna Plaza in Amsterdam, 

Rechts: dit bord werd later veel gebruikt, ook bij de bijkantoren, deze foto is gemaakt in het kantoor Tweebaksmarkt in Leeuwarden.