Jeffrey Koerhuis – verzamelaar

We kwamen op het idee om een gesprek te hebben met Jeffrey Koerhuis na een lezing die hij gaf voor de oudheidkundige kring van Doesburg. “Post in de bus” heette de voordracht en daarin besprak hij min of meer de levenscyclus van Post NL. Tevens is in het museum “De Rode Toren” in de mooie oude Hanzestad Doesburg nog tot 3 november 2024 een tentoonstelling “Post in de bus”, gratis te bezoeken. Geëxposeerd worden “postspullen” uit de privé verzameling van Jeffrey.

Hoe komt het toch dat deze nog jonge man zo geïnteresseerd is in de geschiedenis van Post? Daar wilden we meer van weten en daarom hebben we een gesprek met hem gevoerd in het museum. Hij gaf een privé rondleiding en gedurende deze twee uur was er voldoende gelegenheid hem te bevragen.

Jeffrey is van geboorte Zwollenaar, woont in Arnhem in een museumwoning, dat wil zeggen, het is een woning uit de jaren 50 en alles in huis is in principe uit die periode. Met een paar aanpassingen, het huis heeft Wifi en sinds kort ook een wasmachine, op de hand wassen bleek toch wel een beproeving.

Links: Jeffrey voor een vitrinekast met postale herinneringen. Midden: een zeldzame brievenbus en een postzegelautomaat.

Rechts: postale literatuur. O.a. het bekende boek van PTT, geïllustreerd door Piet Zwart.

Een gedeelte van de tentoonstellingszaal in Museum De Rode Toren in Doesburg

Hij werkt Openluchtmuseum Arnhem, als acteur, als stoommachinist en als ontwerper van concepten voor de toekomst van het museum. Verder ZZP klussen, acteerwerk, lezingen etc. In zijn vrije tijd en daarnaast besteedt hij veel tijd aan zijn hobby, de post. Gezien wat hij allemaal onder handen heeft, dreigt dat een beetje uit de klauwen te lopen.

Op onze vraag waar de interesse voor PostNL is ontstaan gaf hij uitgebreid antwoord. Hij blijkt opgeleid te zijn als acteur (hij heeft een echte acteursstem, luid en helder) en in één van de stukken speelde hij postbode in een echt postbode uniform. Na afloop mocht hij het postbodepak houden en zo ontstond zijn belangstelling voor de geschiedenis van bedrijfskleding. Met geschiedenis heeft hij veel, zeker voor de geschiedenis van bedrijven. Van het één kwam het ander en zo ontstond de privé verzameling, de grootste op dit gebied in Nederland (volgens hemzelf dan).

Hij wordt bekender en krijgt hierdoor uit nalatenschappen soms hele collecties aangeboden, die hij ook wel aanneemt. Maar om zijn collectie professioneel te beheren ontbreekt hem vaak de tijd. Aanwinsten komen bijvoorbeeld ook via Marktplaats zoals bij uniformen.

Het wordt lastig om te focussen, gaat het over de PTT of alleen over Post en dus niet over Telefoon. Alles interesseert hem, maar de beschikbare tijd dwingt hem om te kiezen.

Links: Jeffrey heeft een mooie verzameling brievenbussen. Deze tweelingbus stamt uit het begin van de jaren tachtig. We zien nog de indeling streekpost en overige bestemmingen.

Op onze vraag of hij contact heeft met het voormalige Postmuseum (dat binnenkort weg gestopt wordt in het museum Beeld en Geluid in Hilversum met het sluiten van de vestiging in Den Haag) is zijn antwoord bevestigend, maar door het gebrek aan tijd aan beide zijden levert dat weinig op. Hoewel hem wel toegang verleend wordt tot de collecties. Met de bedrijfsleiding van Post Nl zoekt hij ook contact, ook dat levert weinig op. Laten we maar concluderen dat in de problemen van alledag, de geschiedenis van het bedrijf geen prioriteit heeft bij de bedrijfsleiding. Bij Telecom zijn er een aantal clubs van oud-medewerkers, die een plek hebben gevonden in oudere bedrijfspanden, waarmee hij nog incidenteel contact heeft. 

Nadat hij ons had rondgeleid,  hebben we hem succes gewenst. Op de terugweg vroegen we ons af hoeveel van dit soort privé collecties er in Nederland zouden zijn. En zou dat bij elkaar opgeteld niet een nieuw virtueel alternatief postmuseum zijn. Zouden we dat in kaart kunnen brengen en zouden er mensen zijn die hier hun tanden in willen zetten? Laten we dat eens aan onze lezersgroep voorleggen. Bij deze.

 

 

Twee prachtige schoolwandplaten uit 1955 uitgegeven door Wolters in Groningen/Djakarta. Boven zien we de verzending van de luchtpost op Schiphol. Linksonder "Het werk van een expeditieafdeling van een postkantoor"

Links: een postbode was een gerespecteerde overheidsdienaar en ging in uniform over straat. In de vitrinekast o.a. een telefoonboek. Jongeren weten waarschijnlijk niet meer waar dat voor diende. Rechts het mooie emaille bord dat aangaf dat zich hier een postkantoor bevond.

Maak jouw eigen website met JouwWeb