Vroonhof-Postgeschiedenis 1916 – 2003

Oud-collega Johan Vroonhof is al vele jaren met pensioen, maar heeft voor deze website de onbetaalde bijbaan van research medewerker en vraagbaak opgepakt. Hij blijkt ook uit een echte postfamilie te komen. Hij heeft zijn familieverhaal aan ons toevertrouwd en wist uit de familiearchieven nog veel oorspronkelijke documenten op te diepen.

Op 15 december 1936 vindt een overdracht plaats. Petrus Cornelis Vroonhof treedt af als kantoorhouder; Gerardus Vroonhof, stationhouder neemt de kas ter hoogte van 275 gulden over.

Op 1 april 1941 ontvangt Petrus Cornelis Vroonhof een prachtige oorkonde bij gelegenheid van zijn 25-jarig dienstverband. Hij werkt nog als kantoorhouder in Ter Aar.

Met ingang van 1 oktober 1948 benoemt de directeur-generaal Petrus Wilhelmus Vroonhof in vaste dienst als kantoorhouder te Ter Aar.

Op 1 oktober 1955 wordt de kantoorhouder van het hulpkantoor der 2e klasse, P.W.Vroonhof verplaatst van Ter Aar naar Wijk aan Zee.

Op de foto boven zien we de gepensioneerde Johan genietend van de natuur. De foto rechts laat het opschrift zien boven de hoofdingang van het gebouw aan de Korteneaerkade in Den Haag waar Johan vele jaren gewerkt heeft.

Het eerste signaal over onze relatie met Post is de zwager van mijn oma Catharina Bakker. Dat is ene

Petrus Quirinus van Zwieten, geboren te De Kwakel (bij Uithoorn) op 15 oktober 1884. Hij is

van beroep: expediteur 1e klasse der PTT (in 1913 in ieder geval. Dat heeft wellicht  bijgedragen aan

het Postbegin van:

 

Petrus Cornelis Vroonhof, (mijn opa, Piet genoemd) geboren te Nieuwer-Amstel op 17 februari 1883 als 1e van 14 kinderen, waaronder Gerardus (3 x), Alida (4x), Josephus (3x). Hij was gehuwd met Catharina Bakker , geboren te Mijdrecht  op 21 maart 1882, ze trouwden op 14 oktober 1906.

Petrus was oorspronkelijk (huis)schilder, maar op 1 april 1916 wordt hij benoemd tot Brievengaarder in Noorden (gemeente Nieuwkoop) met een wedde van 375 gulden per jaar.

 

Later wordt zijn functie kantoorhouder van het hulppostkantoor Noorden. Onbekend is wanneer deze aanpassing heeft plaatsgevonden. Aangenomen mag worden dat hij in zijn startfunctie al belast was met de fysieke afhandeling van inkomende en uitgaande post, maar ook met verkopen van zegels e.d. Ook waarschijnlijk het bedienen van de telefoonpost.

Waarschijnlijk heeft zijn vrouw dus veelal de kantoorwerkzaamheden (telefoon, postzegels, enz.) uitgevoerd. Dat zegt in ieder geval de overlevering al is er geen formele vastlegging.

 

In zijn functie als kantoorhouder (kth) is hij op 16 december  1936 opgevolgd door zijn zoon Gerrit, omdat hij benoemd was als kantoorhouder te Ter Aar op die datum. Overdracht van het kantoor op 15 december, bijeenkomst met handtekening  op 14 december om 19.00!! Overdrachtskastotaal: 275 gulden. Ook toen zal zijn vrouw haar rol als “mede-kantoorhouder“ hebben uitgevoerd. In dit geval wel zeker uit eigen jeugdige waarneming.

 

Petrus was in Noorden penningmeester van de Postbond “St Petrus” voor de regio Nieuwkoop en omstreken. (Ik weet niet of hij die bond zelf heeft opgericht en wie er lid van waren).

Over zijn tijd in Ter Aar is mij minder bekend, mede omdat hij snel ziekelijk werd in overleed in 1943 op 15 februari in Ter Aar.

 

Cornelia Johanna Wilhelmina Vroonhof was de oudste dochter van Petrus, ze werd geboren op 6 april 1909. Corrie was gehuwd met Jan Pietersen en had drie kinderen. Zij is overleden op 23 januari 1938. In die tijd was zij “hulpkracht” bij PTT. In de praktijk, geleerd thuis in Noorden, heeft zij vooral als vervanger gediend op plaatsen in de buurt tot in het Gooi toe. De omgeving kenden kleine plaatsen die een Stationhouder Verbintenis (VB), later ook op arbeidsovereenkomst (AO), hadden die ziek waren, kind kregen enz.

 

Anna Cornelia Vroonhof, geboren 7 maart 1910, overleden 31 augustus 1928.

Annie heeft in haar korte leven waarschijnlijk ook hulpkracht-activiteiten uitgevoerd.

 

Gerardus Vroonhof,  geboren 3 maart 1916.

Gerrit is gehuwd met Elisabeth Splinter, geboren 5  oktober 1916, van beroep: Hulpkracht telefoniste der PTT. Huwelijk in april 1940. Zij zal voor, maar vooral na haar huwelijk als zodanig gewerkt hebben.

Gerrit wordt als “stationhouder” op AO benoemd op 16 december 1936 met overdracht van kantoor Noorden vanuit zijn vader. Het begrip hulpkantoor is dus nog vaag. Gerrit en Bep namen ook de woning over, die hij in 1942 van hem kocht.

Gerrit nam ook het penningmeesterschap van de Postbond over. In 1944 werd hij ambtenaar als “kantoorhouder”(sic).

Op 27 mei 1948 neemt hij zijn nieuwe kantoor/woonhuis in gebruik. Op 28 februari verhuist hij naar Voorhout, ook een kantoor/woonhuis. In 1964 wordt hij benoemd tot hemp (hoofdemployee). In 1974 verliet hij het kantoor/woonhuis voor een eigen woning.

Hij was zeer actief binnen het postdistrict `s-Gravenhage in allerlei commissies, met name de DDC (districtdienstcommissie). Actief, maar ook enigszins berucht. In 1979 een KO.

Hij verlaat  PTT op 1 april 1981.

 

Helena Cornelia Vroonhof, geboren 5 mei 1918, gehuwd op 28 september 1945 met Arnoldus Valentijn. Lena was in 1936 meeverhuisd van Noorden naar Ter Aar waar zij als hulpkracht, laster kantoorhouder haar vader verving en opvolgde tot haar huwelijk. Mogelijk heeft ze nog even doorgewerkt tot haar opvolger/broer Piet.

 

Petrus Wilhelmus Vroonhof , als 11e kind van de 12 geboren op 22 juli 1923, gehuwd in juni 1950 met Cornelia Martina Veenman.

Piet nam het kantoorhouderschap in Ter Aar over op 1 februari 1946, waarna hij op  1 oktober 1955 benoemd werd in Wijk aan Zee. Op 30 april 1984 zijn KO en op 1 september 1984 ging hij met de nieuwe VUT-regeling.

 

Hiermee was het nog niet af, want ook een volgende generatie trad aan in de persoon van:

Johannes Clemens Maria Vroonhof. Geboren 21 december 1942 als zoon van de oudste zoon van Petrus n.l. .Johannes Gerardus Vroonhof.

Johan werkte van 1 juli 1964 tot september 1966 op de Centrale Directie/hoofdkantoor van PTT in Den Haag, hoofddirectie Personeelszaken. Voor Post was hij toen actief onder meer bij de benoemingen van ktan (kantoorambtenaren) in het kader van nieuwe functies, nieuwe kth (kantoorhouder-)regeling, bevorderingen en verplaatsingen, de nieuwe Pensioenwet 1996 invoeren,  tewerkstelling oude giromedewerkers bij Post, n a.v. de herstart van de Giro. (Invoering grootse automatisering en invoering storting van lonen direct op giro-/bankrekeningen).

Van september 1966 tot zomer 1971 was hij in opleiding tot hoger personeel op het landgoed Voorlinden in Wassenaar en daarna volgde hij een aanvullende automatiseringsopleiding.

Van mei 1971 tot december werkte hij bij de hoofddirectie Financiële Zaken, afdeling Poststatistiek, waar hij o.a. betrokken was bij afronding van de invoeringen van de nieuw geautomatiseerde Post- Debiteurenadministratie (PDA), de Vakkentelling enzovoort.

Van 1 december 1979 tot februari 1984 was Johan werkzaam bij de hoofddirectie Personeelszaken als secretaris van de hoofddirectie PSZ. Vanaf  1 februari 1981 tot 1 januari 2003 werkzaam in meerdere functies bij de Centrale Directie  Hoofddirectie Post, veelal in financiële en informatieve sector. O.a. betrokken bij de invoering van een eigen boekhouding bij Post t.b.v. de verzelfstandiging per 1-1-1989. Zeker ook bij de vorming van een afdeling Administratie (Admie) in Groningen en bij een Handboek vastlegging procedures, samen met Den Bosch. Na zijn afscheid nog een aantal maanden interimacties.

Vermeldenswaard is dat Johan bij zijn overgang naar Post heeft hij ook nog een aantal weken stage gelopen bij zijn oom in Wijk aan zee.

 

 

 

 

Na de oorlog bouwde om Gerrit Vroonhof in Noorden bij Nieuwkoop een woonhuis met postkantoor. Links was het woonhuis, recht het postkantoor.