Assen
Soms bezoekt een mens eerder exotische, ver weg gelegen plaatsen dan de interessante plekken in zijn eigen omgeving. Zo kom ik vanuit Leek vaak in Assen, maar ik had nog niet de moeite genomen om tijdens een bezoek een postaal-historische bril op te zetten. Maar op zaterdag 4 september 2021 was het zo ver. Het weer werd ook steeds mooier. De eerste halte is aan de Brink 41. Op het einde van het bezoek zie ik de reusachtige voorbereidingslocatie (VBL) aan de Korenmaat 16.
Boven en onder: Het voormalige Post- en Telegraafkantoor aan de Brink in Assen
In 1854 werd een bestaand pand aan de Brink in Assen verbouwd tot Rijkstelegraafkantoor. De opening was op 25 april 1854. Het betrof een verbouwde schuur, niet groter dan 3,30 bij 5,85 meter. Het onderkomen, dat moest worden gedeeld met de tuinman van de Commissaris van de Koning, was geen lang leven beschoren want in 1872 werd het gesloopt. Het ontwerp voor de nieuwbouw was klaar in februari 1872, in april was de aanbesteding. De telegraafdienst nam het pand in gebruik op 8 april 1873, de posterijen trokken er in op 1 juli 1873. Toen werd ook de ambtswoning van de directeur in gebruik genomen. Op de website van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed vinden we een uitgebreide beschrijving van dit rechthoekige gebouw dat in drie lagen gebouwd is. Nadat het nieuwe postkantoor aan de Zuidersingel in gebruik was genomen. Later diende het voormalige Post- en Telegraafkantoor in de periode 1905-1926 als onderkomen van de Rijks Dagnormaalschool en werd het ten behoeve daarvan in 1907 inwendig verbouwd. Na 1926 bood het onder meer nog onderdak aan de openbare leeszaal. Als ik het nu bezie staat het voor een deel leeg en is het deels een appartementsgebouw. Het gebouw is niet voor niets een rijksmonument, ik citeer wat beschreven wordt onder de kop waardering: Het voormalige Post- en telegraafkantoor heeft architectuurhistorische waarde als een mooi en vrij gaaf voorbeeld van in een sobere neo-gotische trant gebouwd pand. Het karakteristieke, beeldbepalende gebouw heeft bovendien zeldzaamheidswaarde vanwege de oorspronkelijke functie en grote ensemblewaarde als belangrijk onderdeel van de waardevolle, tot het beschermde stadsgezicht behorende bebouwing aan de Brink.
De terrassen aan de zonnige Brink lokken, maar ik loop een paar honderd meter verder naar de Zuidersingel 12. Architect C.H.Peters was verantwoordelijk voor de bouw van het elegante Post- en Telegraafkantoor in 1895 Door zijn ligging op een kruispunt is het gebouw van drie kanten goed zichtbaar. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed geeft weer een uitvoerige omschrijving. Het is gebouwd in een karakteristieke, aan de gotiek en de renaissance verwante neo-stijl, die naam zou maken als "postkantorengotiek". Het vrijstaande kantoor is gebouwd door aannemer K. Otten uit Meppel naar het vierde ontwerp dat Peters voor het gebouw maakte. Het postkantoor behield zijn oorspronkelijke functie tot 1972. Het interieur is gewijzigd en valt buiten de bescherming. Mooi is de toepassing van verschillende steensoorten in lagen. De site beschrijft het aldus: Het gebouw is opgetrokken in bak-, verblend- en natuursteen vanuit een onregelmatige plattegrond. Het heeft een verdieping onder met leien (maasdekking) gedekte en beklede zadel- en schilddaken met slanke, met leien gedekte en beklede houten dakvenstertjes met zinken pironnen. De gevels zijn voorzien van een trasraam, zandstenen speklagen, sierankers, met leien beklede daklijsten en diepliggende rechtgesloten T-vensters met zandstenen afzaat aan de geglazuurde onderdorpels en baksteenmozaieken in de boogtrommels. En dan stop ik maar even met citeren, want anders wordt het toch wel erg technisch.
Links en boven: Peters' creatie aan de Zuidersingel 12
De foto linksboven is geleend van Funda, zo mooi kreeg ik het pand niet op de foto
De Groninger Archieven hebben gelukkig nog een foto van Kloekhorststraat 56 bewaard (links). Hierboven zien we een luchtfoto van het postcomplex van maart 1972. Ik leen maar even een foto van Aerophoto Schiphol met een kleine resolutie, anders wordt het wat prijzig met de beeldrechten.
Ik schreef zo-even dat het gebouw dienst deed tot 1972. Toen werd een nieuw kantoor aan de Kloekhorstlaan 56 geopend. Een eigentijds pand dat volgens het Reformatorisch Dagblad van 31 januari 1972 officieel in gebruik werd genomen door de hoofdirecteur Post. Het waren tijden dat de politiek zich druk maakte over de spreiding van de rijksdienst. De heer drs. Ph. Leenman oogstte sympathie in Assen omdat hij uitsprak dat Assen mogelijk wel in aanmerking kwam voor huisvesting van een topdienst van de PTT. Burgemeester G. Grolleman, verwachte spoedig zo’n dienst te ontvangen, zo sprak hij toen hij een fraai en modern geoutilleerd nieuw hoofdpostkantoor aan de Kloekhorststraat in Assen opende. (Noot: zoals bekend ging Groningen met de eer strijken.) Dit hoofdpostkantoor werd later het hoofdkantoor van de Resultaat Verantwoordelijke Eenheid (RVE) Assen en later de hoofdzetel van het Rayon Drenthe.
In het kader van de stadsontwikkeling was er eind jaren 90 sprake van dat het pand gesloopt zou worden en dat hier het nieuwe theater De Kolk zou komen. Dat ging niet door. Maar de sloop kwam wel. In 2007 werd het gebouw afgebroken, maar pas in 2010 ging er gebouwd worden. Hier zou een project verrijzen met 12.000 m2 vloeroppervlakte en 93 appartementen in drie gebouwen.
Het heeft dus geen zin om door de Kloekhorststraat te rijden, dus op naar de Korenmaat 16. Dichtbij de snelwegen gelegen, aan de rand van de stad. Op een uitgestorven industrieterrein (ja, het is zaterdagmiddag), vind ik een aantal enorme zwartgrijze hallen. De voorbereidingslocatie Assen. Op deze plek wordt de gesorteerde post die van het Sorteercentrum Zwolle komt en post die rechtstreeks aangeleverd wordt, gereed gemaakt voor de bestelling. Dat houdt in dat er voor de postbezorgers in een groot deel van Noord-Nederland de tassen met op loop gesorteerde post worden voorbereid. Een werkproces dat vroeg begint: ik zie een advertentie waarin personeel wordt gevraagd dat om 5 uur ’s morgens moet beginnen. Later in de ochtend vertrekken de vrachtauto’s naar de depots waar de postbezorgers na aankomst van het postbusje kunnen beginnen met hun fietsen, karretjes of scooters te beladen. De hekken staan nog open dus ik kan nog even aan de achterkant een blik werpen op de laaddoks en de voorraden containers met de oranje posttassen. De enorme omvang van het pand imponeert. Door het raam gluur ik naar binnen, maar zie niet veel. Toch maar eens nadenken over hoe ik hier een keer een rondleiding kan regelen.
Onder: impressies van VBL Korenmaat 16, Assen
Maak jouw eigen website met JouwWeb