Citytrip Leeuwarden

Friesland is een provincie met aandacht voor zijn erfgoed. Erfgoed waar men -terecht- ook trots op is. Dat blijkt ook aan de aandacht voor de voormalige postkantoren. Veel voormalige postkantoren hebben nu een horeca-bestemming gekregen. Geen wonder, de oude panden liggen vaak midden in het centrum van een stad, gunstig voor die tak van sport. En hebben voldoende m2 en een karakteristieke uitstraling.  Gerard en zijn partner besloten om een citytrip naar Leeuwarden te combineren met een verblijf in een van de postale pronkjuwelen, het PostPlaza, eens het postkantoor/ annex vestiging van het postdistrict aan de Tweebaksmarkt, is nu samen met een voormalig bankgebouw omgetoverd tot een hotel/ restaurant. Een schitterend pand. Een van de mooiste exemplaren uit het oeuvre van J.C. Peters. Uiteraard werden op heen- en terugweg ook nog wat postkantoren aangedaan.

De baliemedewerker kreeg snel in de gaten dat we interesse hadden in de historie van het pand en leidde ons uitgebreid rond. Er is bij de verbouwing voor gezorgd dat de oude functie van postkantoor en telefoonzaal (Telegraaf en Telefoon hadden ook een plek) voldoende zichtbaar is. Ontbijten doe je achter het lokettenfront.

De citytrip had een tweeledig doel. Naast de dingen die je doet op een citytrip was er ook huiswerk voor het project postkantoren. De voorganger van de Tweebaksmarkt moest nog op de foto. En ook de heen- en terugreis moesten zo veel mogelijk plaatsen worden bezocht.

Links: een ansichtkaart van het voormalige Post- en Telegaafkantoor.

Boven: detail van het metselwerk

HEERENVEEN

Om te beginnen Heerenveen. Op onze website hebben we daar al eens aandacht aan besteed. Guus heeft al bericht over het Gemeenteplein 81, nu een Grand Bistro en het in 1974 gesloopte pand van Peters aan het van Harenspad. Maar hoe zat het nu met het Posthuis Theater? Voor de zekerheid maakten we een foto, maar het is waarschijnlijk zo dat het de naam dankt aan het feit dat hier ooit een stopplaats was voor de postkoetsen, in combinatie met een herberg. Wat je tegenwoordig een wegrestaurant of motel noemt. In de Friese koerier van 13-9-1952 verscheen een artikel over drie eeuwen Posthuis, waarin dat vermoeden wordt bevestigd. In ieder geval nu is het een theater. Ook mooi.

Gerard kon niet laten om ook even langs Burgemeester Kuperusplein 68 te rijden, dat hij nog kent uit zijn regio Noord-Oost verleden. Ooit een Postkantoor 90 kantoor (postkantoor 90 was een nieuwe formule voor het inrichten van de publiekruimte en balies van het postkantoor uit de jaren 90 van de 20e eeuw). Een rasechte Heerenvener vertelde hem dat het pand (nu herbergt het een bedrijf) over niet al te lange tijd tegen de vlakte gaat en plaats maakt voor nieuwbouw appartementen boven en winkels onder. Een populaire bestemming voor dit soort plekken. Dat blijkt te kloppen. Op Blikopnieuws.nl van 3 juli 2022 lezen we dat de sloop is begonnen.

Links: Helemaal boven: Grand Bistro Postkantoor aan het Gemeenteplein 81 te Heerenveen

Daaronder: op de nominatie voor sloop: Burg. Kuperusplein 68

Boven: Het Posthuis Theater is nooit een "echt" postkantoor geweest

Links: Het gesloopte pand aan het Harenspad.

 

Boven: allereerst een foto van Streetview van het adres Kanadeeskestrjite 8-10 in Akkrum, daarna een foto van de website www.gunnardaan.nl van het pan Leechien 1 in Akkrum

Twee voormalige postkantoren in Grou.

Boven: Hoofdstraat 5

Rechts: Plein 4

GROU EN AKKRUM

De volgende stop was Grou, helaas werd Akkrum overgeslagen. Zouden we daar wel gestopt zijn, dan zou op nummer 8 in de Kanadeeskestrjitte de woning van Margaretha van der Meer zijn aangetroffen en op nummer 10 haar bedrijf “De Innerlijke Bron”, een natuurgeneeskundepraktijk. Ooit het verenigde Post en Telegraaf kantoor van Akkrum, een ontwerp van F.H. Hoekstra. Het pand staat ook op de lijst van Peters, vermoedelijk omdat hij het rijkstelegraafkantoor heeft ontworpen.

Voordat mevrouw van der Meer er in kwam is het nog Boerenleenbank geweest en  huisvesting voor de plattelandsjongerenorganisaties. Het latere postkantoor, aan de Leechien 1, herbergt nu een baby- en kledingwinkel.

Maar hoe zit het in Grou (Fries voor Grouw)? Gelijk bij binnenkomst aan de Hoofdstraat 5 komen we het eerste postkantoor tegen. In 1876 door de gemeente gebouwd. Het werd ons makkelijk gemaakt door een plaquette die door het “Pleatslik Belang Grou” was aangebracht. Met de volgende tekst.

Postkantoor

In 1876 werd de hulppost- en telegraafdienst verenigd onder een kantoorhouder/brievengaarder in dit pas gebouwde pand. In 1884 werd de status verhoogd tot post- en telegraafkantoor met als eerste directeur de heer J.J. du Saar. In 1896 verhuisde de dienst naar het Halbertsmahuis aan de “koemarkt”. Daarna is het oude postkantoor overgenomen door drukkerij Fa. Van der Spoel & Co.

De drukkerij zit er niet meer, het is nu een Bruna winkel. Maar ook wel PostNl punt. Toevallig stond de PostNL bus voor de deur. De cirkel is weer rond.

Het Halbertsmahuys heeft tot 1976 dienst gedaan als postkantoor. Het ligt aan het Plein 4, destijds blijkbaar de Koemarkt.  In 1976 werd een nieuw pand gerealiseerd aan de Parkstraat 3, een soort gebouw dat in die tijd een normkantoor wordt genoemd. De functionaliteit staat voorop. Op Beeldbank (in Friesland tresoar.nl link toevoegen), een voortreffelijke informatiebron) is nog een afbeelding te vinden. Waar de twee oudste panden nog fier overeind staan, heeft Parkstraat 3 de sloopkogel niet overleefd. Op die plek staat nu een vestiging van supermarkt Poiesz.

Leeuwarden, een van de eerste zeven Rijkspostkantoren aan de Wortelhaven, hoek Eewal. Het was in gebruik van 1872 tot 1904.

Bron van de foto recht is de PPD van de PTT via www.historischcentrumleeuwarden.nl

LEEUWARDEN

Het bekendste postkantoor van Leeuwarden is dus de Tweebaksmarkt, maar niet het oudste. Van 1847 tot 1862 was het postkantoor gevestigd op het adres Bij de Put 36, van 1862 tot 1871 in een huurpand, Grote Kerkstraat 44/ Bontepapesteeg.  Het telegraafkantoor was ondergebracht in een zijvleugel van de het Provinciehuis. Beide diensten kwamen in 1871 samen in het pand gelegen aan de Wortelhaven/hoek Eewal.  Deze kennis putten we uit de dissertatie van Henk van der Schoor,  “Bedrijfspanden van post, telegrafie en telefonie in Nederland 1850-1915. Een typologisch onderzoek“. Het pand is één van de zeven rijksgebouwen uit de periode 1850- 1875. Het pand Wortelhaven is uitvoering beschreven in de dissertatie als een van de slechts zeven rijks(post)kantoren uit de periode 1850-1875, toen feitelijk de gemeenten nog verantwoordelijk waren voor het realiseren van een postgebouw.  De architect is H.R. Stoett, het pand bleef in gebruik als postkantoor tot de oplevering van de Tweebaksmarkt, daarna huisvestte het andere rijksdiensten.

Boven: Joure, Midstraat 24, een creatie van Peters. Onder: De Merk 2, nu een fietsenzaak

Balk: Boven Dubbelstraat 1, postkantoor tot 1980. Onder: Dubbelstraat 4; nu zit hier een zorginstelling

Rechts: Twee voormalige postkantoren in Lemmer. Nieuwburen 10 uit 1906 en Korte Streek 6 uit 1873.

Boven: In 1993 werd het Rayon Friesland gevormd. De driehoekjes geven de plaatsen met een voorsorteercentrum aan. Rechts: De voorsorteercentra in 2006 met hun postcodegebieden. Dokkum, Joure, Bolsward, Gorredijk en Dokkum hebben hun functie verloren.

JOURE, BALK EN LEMMER

Op de terugweg van de citytrip een reisje langs  Joure, Balk en Lemmer. Wat leerde dat?

In Joure is in 1874 een verenigd Post en Telegraaf kantoor gevestigd op een adres dat we niet hebben kunnen achterhalen. In 1904 werd er nieuw gebouwd, Rijksbouwmeester Peters mocht het gebouw aan de Midstraat 24 ontwerpen. Een monument inmiddels, een soort normkantoor uit die tijd. Daar bleef het postkantoor tot 1970, toen werd er verhuist naar De Merk 2. Ook een normkantoor, maar dan uit de zeventiger jaren. Links het PV gedeelte, rechts de loketten. Zo moet het geweest zijn. Inmiddels is het een rijwielzaak. Een betrokken medewerker (waarschijnlijk de baas zelf) vertelde dat de zaak sinds vier jaar in zijn bezit was, nadat  het voor de hoofdprijs moest worden gekocht. En dat na zes jaar leegstand. Hij baalde er nog van. In het gedeelte waar de post gelost en geladen werd, zat nu de werkplaats. De rest van het pand was magazijn en showroom. Een prachtig bedrijf en een hele nuttige nieuwe bestemming.

Opgewekt toerden we naar Balk. Balk is ook al aan bod geweest. Het pronkstuk is de Dubbelstraat 1. De eerste steen gelegd in mei 1877 en bleef postkantoor tot 1980. Verhuisd werd naar de overkant, nummer 4. Een normkantoor, doelmatig en lelijk in tegenstelling tot de overkant, mooi en ondoelmatig.

Het postkantoor is uiteraard verdwenen. Op 4 zit nu een zorginstelling. Nummer 1, het mooie gebouw is niet helemaal bewaard gebleven. Het mooiste gedeelte wel. De rest van het toenmalige pand is gesloopt om plaats te maken voor het gemeentehuis. Dat kwam er in 1989. Ook dat bestaat niet meer door de gemeentelijke herindeling. Het oorspronkelijke mooie gedeelte is nu de bibliotheek. Gelukkig maar. Het staat bij de lokale bevolking bekend als het voormalig postkantoor en niet als het voormalig gemeentehuis.

Tenslotte Lemmer. Ook weer een pand van Peters, uit 1906. Aan de Nieuwburen 10. Het pand dat daarvoor diende als postkantoor, uit 1873, aan de Korte Streek 6 behoorde toe aan een particulier, die er een winkel had, een kapperszaak en dat alles in combinatie met een postkantoor. Een rasondernemer zou ik zeggen.

Na Lemmer hadden we genoeg van de postkantoren en reden we terug naar Overijssel. Ook mooi.