Het jaarverslag

Op www.jaarverslag.org vinden we de redenen waarom een organisatie een jaarverslag maakt. We citeren:  “Het jaarverslag is een terugkerende klus. Elk jaar is het weer een flinke uitdaging. Het verzamelen van alle benodigde informatie, de productie en de vele correctierondes (iedereen vindt er wat van). Dus waarom moet dat jaarverslag er elk jaar komen? Met het jaarverslag leg je verantwoording af aan je stakeholders. Het doel van een jaarverslag is om een duidelijk beeld te geven hoe het bedrijf het afgelopen jaar gepresteerd heeft; een samenvatting van alle feiten die in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.” De eisen aan een jaarverslag zijn in de loop der jaren nogal veranderd. Met name de eisen aan de financiële verslaglegging, de balans en de resultatenrekening zijn aanmerkelijk verzwaard in de loop der jaren. Dat gold in hoge mate ook voor de voormalige PTT. Als Staatsbedrijf volstond het om tegen het midden van het jaar een net, Nederlandstalig boekje uit te geven met de hoofdlijnen van de stand van zaken van het bedrijf. Later  veranderde dit enorm. Als beursgenoteerd bedrijf moest er voldaan worden aan internationale boekhoudstandaarden. De omvang werd steeds groter. Dat kwam ook om dat het jaarverslag ook steeds meer een kleurrijk beeld van de onderneming moest weergeven. We vonden dan ook exemplaren verluchtigd met artistieke foto’s van bekende fotograven. Ook veranderde de taal. Het Nederlands werd vervangen door het Engels. Waar andere bedrijven in elk geval nog als constante factor de naam hadden, was dat bij de voormalige PTT niet het geval. Elke verandering had een duidelijke redenen, maar het beeld was, laten we het zo zeggen, onrustig. We laten hierna de voorpagina’s van de jaarverslagen zien. Allemaal hebben we ziet kunnen achterhalen. We gaan hier niet in op de inhoud van de verslagen. Dat kan elders.

Belangrijke data uit de geschiedenis van Post

1 januari 1989

12 september 1996

28 juni 1998

15 januari 1999

15 mei 2002

8 april 2005

16 oktober 2006

25 mei 2011

Het Staatsbedrijf der PTT wordt Koninklijke PTT Nederland

KPN neemt TNT over

Splitsing tussen KPN NV en TNT Post Groep NV (TPG)

PTT Post wordt Koninklijke PTT Post

Koninklijke PTT Post wordt Koninklijke TPG Post

TPG NV verandert naam in TNT NV

Koninklijke TPG Post wordt Koninklijke TNT Post

TNT NV splitst in TNT Express NV en Koninklijke PostNL NV


Rechts, het brievenpostverkeer in miljoenen en een grafiek die de groei van het aantal brieven per adres laat zien tussen 1960 en 1981.

De jaarverslagen van het Staatsbedrijf der PTT van de jaren 1980 en 1981.Rechtboven enige cijfers vanuit het postale perspectief.


In het jaarverslag van 1988 lezen we dat het met Nederland en met de PTT goed gaat.

In de liberaliseringsgolf van de jaren tachtig gaat de PTT mee. Het predicaat Koninklijk" wordt verleend en de PTT wordt verzelfstandigd als Koninklijke PTT Nederland. Alle aandelen zijn in handen van de staat. De openingsbalans per 1 januari 1989 verschijnt in een apart boekwerk. 


De cover van het eerste jaarverslag over 1989 van de kersverse NV is helder. Rood en groen in de nieuwe huisstijl. Op de cover van het jaarverslag over 1990 en 1991 staat het gloednieuwe hoofdkantoor "De Borg" in Groningen. In 1990 zien we de kroon opduiken in het logo.


Het verslag over 1992 gebruikt landkaartjes om de organisatie en de dienste uit te leggen. In het midden zien we de postkaart met in dikke zwarte lijnen de grenzen van de nieuwgevormde regio's.


In het jaarverslag over 1993 vinden we een mooie weergave van de veranderingen door Briefpost 2000. We zien onder meer de 12 EKPn verbonden door een spoornet en de 6 sorteercentra verbonden door een trucknet.


Het jaarverslag over 1996 is het laatste waarin we geïnformeerd worden over de resultaten van Telecom en Post. De Koninklijke KPN splitst zich. Post heeft TNT overgenomen (dat zien we in de cijfers) en gaat verder als TNT Post Groep NV (TPG). Telecom houdt de naam KPN. HOudt ook het logo, maar nu met twee appelgroene blokjes.


De jaarverslagen over de jaren 1997 tot en met 1998 van de TNT Post Groep


In het jaarverslag over 2002 zien we veel aandacht voor artistieke foto's van een dynamische multinational.


In het jaarverslag over 2002 zien we dat er in financieel opzicht nog sprake is van groei, maar de aantallen afgeleverde poststukken gaan dalen.


Twee naamsveranderingen, TPG werd TNT. Na de splitsing wordt Koninklijke TNT Post Koninklijke PostNL.

In twee grafieken de grote veranderingen binnen één decennium samengevat. De briefpost daalt, de aantallen pakjes stijgen.

Bron: jaarverslag 2013.



De Annual Reports over de jaren 2020, 2021 en 2022.

Rechts de voorpagina van het jaarverslag over 2023.

Daar onder de grafiek van de bestelde aantallen in de periode 2023- 2023. In blauw de correctie voor de overname van SANDD.

Onder een samenvattend overzicht van PostNL (bron: jaarverslag 2023)