Rondje Utrecht – Vianen, Zeist en Soest

Onze postale verkenningen door Nederland komen op verschillende manieren tot stand. Soms gaan we thuis virtueel op reis, achter de computer, soms gaan we een dag (of meerdere dagen) op pad, en soms zijn we ergens en kijken we hoe we via een interessante omweg langs een aantal postkantoren ons doel kunnen bereiken. Zo ook na het bezoek aan de afdeling voor de Onbestelbare Pakketten in Houten. In Utrecht zijn de afstanden niet zo groot, dus een omweg was goed te plannen. Vianen, Zeist en Soest waren het doel.

Vianen

Vianen is voor Guus een hele bekende plek. Gedurende zijn lagere schooltijd bracht hij er menige vakantie door bij oom en tante die een bakkerszaak annex Jaminwinkel dreven aan de Voorstraat 54. Nog komen bij de lucht van vers brood herinneringen boven. En de ijsjes van Jamin waren gróót. Aan de Voorstraat lag alles wat maar een beetje van belang was in het (toen) kleine stadje. De Lekpoort lag aan de kant van de rivier, de Hervormde kerk sloot de straat aan de andere kant af. Pal tegenover die kerk aan de Voorstraat 106, lag het postkantoor. Daaraan geen herinneringen. Wel dat daar het huis was waar de ooit beroemde schrijfster, Ina Boudier-Bakker (1875-1966) gewoond heeft. Dat hoorde ik elk jaar weer!

Even de kennis opfrissen. Hoe kwam ze in Vianen terecht? In 1902 trouwde Ina Bakker op haar 27ste met Henry Boudier, directeur van de PTT. Vanwege zijn werk verhuisden ze regelmatig, zo woonden ze in Utrecht, Vianen, Aerdenhout en Groningen. In 1929 keerde ze weer terug naar Utrecht.

Ze veroverde pas echt haar plaats tussen de vooraanstaande Nederlandse auteurs met haar roman Armoede, die zij in de jaren 1907-1909 in Utrecht schreef. Ook daar schreef ze in 1930 haar nu bekendste boek, De klop op de deur, dat in 1970 werd bewerkt voor de televisie. In Vianen woonde ze van 1917 tot 1922 in de directeurswoning op de eerste verdieping. Wanneer haar omvangrijke oeuvre ingedeeld zou moeten worden bij een stroming, zou het het weinig eerbiedige etiket van "huiskamerrealisme" of "damesroman" krijgen. Ze schreef van jongs af aan, maar toen ze in 1917 in Vianen kwam te wonen, lukte het schrijven aanvankelijk niet, zo stond de gedwongen omgang met de notabelen van het stadje haar tegen. Eenmaal verhuisd naar Bussum schreef zij in 1924 ‘De straat’, een novelle die speelt in een stadje, waarvoor heel duidelijk Vianen model heeft gestaan. Het gaat over de roddelende notabelen (waar zij als vrouw van een postdirecteur bij hoorde) van een denkbeeldig, bekrompen provinciestadje, die zich als de kermis neerstrijkt in hun straat geconfronteerd voelen met hun eigen tekort. Vooral hun vrouwen ervaren frustraties, teleurstelling en verveling. In de muur van het voormalige postkantoor is een herinneringsplaquette ingemetseld. (Bronnen: Wikipedia, Atria.nl, Literatuurmuseum.nl)

Maar laten we niet te veel afdwalen en eens kijken naar het gebouw. Het is gelukkig redelijk weer voor een januaridag. We vinden later thuis een uitvoerige beschrijving op Rijksmonumenten.nl.

Links: Voor en achterkant van het voormalige postkantoor aan de Voorstraat 106 te Vianen

“Het voormalige postkantoor met bovenwoning is gebouwd in 1910 naar een ontwerp van het bureau van D.E.C. Knuttel, Rijksbouwmeester bij de Dienst Landsgebouwen (Tweede District). Het in de stijl van de Neo-Hollandse Renaisance gebouwde postkantoor staat op de zuid-oostelijke hoek van de Voorstraat en de Korte Kerkstraat, waardoor het representatieve pand van evident situationeel belang is voor het beschermde stadsgezicht van Vianen.” Het kantoorgebouw diende nog als onderkomen van een bankinstelling, maar het lijkt er op dat het nu door een particulier bewoond wordt.

Omschrijving

“Het op een L-vormige plattegrond in baksteen opgetrokken gebouw heeft een met opnieuw verbeterde pannen gedekt, samengesteld schild-/zadeldak met op gesneden klampen rustende dakgoten en met een piron bekroonde nokhoeken. De gevels zijn voorzien van plinten met hardstenen bovenrand en rechtgesloten gevelopeningen met onderdorpels en accenten van natuursteen.

Het asymmetrische vooraanzicht is samengesteld uit een linker geveldeel met lijstgevel en een iets hoger opgaande rechter gevelpartij met trapgevel. De onder een schilddak staande linker gevelpartij bevat op de begane grond een venster met roedenverdeling in de bovenramen onder een houten latei met geschulpt loodbeslag en rollaag. De deur hier links van is een beslagen rondboog-deur met houten zwikken en een tweedelig bovenlicht met roedenverdeling, eveneens onder een houten latei en een rollaag.”

En zo gaat de tekst op de website van de Rijksdienst nog even door. We lezen ook nog dat in het interieur blijkbaar nog steeds de originele indeling gehandhaafd is.

“Waardering

Het voormalige postkantoor is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige, de architectuurhistorische en de cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van postkantoren.

- vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en het materiaalgebruik en als zijnde representatief voor het oeuvre van een vooraanstaand architect.

- als een beeldbepalend, afsluitend onderdeel van een gesloten gevelwand in de historische binnenstad van Vianen.

- vanwege de herkenbaarheid en vanwege de grote mate van gaafheid van het exterieur.”

Overigens zou het gebouw een voorloper hebben gehad uit 1874, een verenigd post- en telgraafkantoor, maar daar vinden we niets over terug.

Links: de herinneringsplaquette voor directeursvrouw Ina Boudier-Bakker en een detail van de gevel

Zeist

De oudere postkantoren liggen natuurlijk wel centraal in de binnensteden, dat betekent even zoeken naar een parkeerplek. In Vianen bedacht ik te laat dat ik een parkeerschijf had moeten gebruiken (gelukkig zonder financiële gevolgen). In Zeist kom ik na een paar rondjes in de parkeergarage van Theater Figi terecht. Tijdens die rondjes zag ik al de toren van het monumentale postkantoor aan Het Rond 5. Nu restaurant Mido (tot 2019 De Posterij), schuin tegenover het enorme Raadhuis van Zeist. Op YouTube staat een prachtige Sterspot waarin het postkantoor in Zeist een hoofdrol speelt. We zien het gebouw en klanten vertellen wat ze zoal doen in een postkantoor.

Ook dit kantoor is een Rijksmomument waarvan we een uitvoerige beschrijving vinden op Rijksmonumenten.nl.

“Het post- en telegraafkantoor van Zeist werd in 1911 gebouwd naar ontwerp van de architect J. Stuivinga in neo-Lodewijk XIV-stijl. Deze neostijl is door Stuivinga bewust toegepast om visueel aansluiting te krijgen met het achtiende eeuwse complex van de Broedergemeente. Het diagonaal ertegenover gelegen raadhuis van Zeist (eveneens van architect Stuivinga) maakt de ideeën van de architect duidelijk: het postkantoor heeft net als het raadhuis een hoekaccent in de vorm van een toren. De toren van het postkantoor is echter duidelijk lager en van een ander karakter dan die van het raadhuis. In 1926, 1937 en 1973 is het pand uitgebreid. In 1995 is het reeds niet meer oorspronkelijke interieur van de begane grond gewijzigd. Het huidige interieur valt dan ook buiten de bescherming, evenals de aanbouw uit 1973 en de niet-originele delen van de achtergevels aan de oost- en zuidzijde. De karakteristieke schoorstenen op de hoeken van de daken zijn verdwenen.”

Omschrijving

Aan Het Rond op de hoek 2de Dorpsstraat-Nassau Odijklaan gelegen POSTKANTOOR bestaande uit twee bouwlagen op samengestelde plattegrond onder een samengesteld schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen, geprofileerde goten, zinken overloopbakken en dakkapellen met een getoogde frontonbekroning en sommige met voluutwangen. De in kruisverband gemetselde gevels zijn voorzien van een hardstenen plint en hardstenen speklagen ter hoogte van de onderdorpels van de vensters. De houten vensters zijn bijna allen nog voorzien van de oorspronkelijke roedenverdeling.

Op de noordwesthoek van het pand (hoek 2de Dorpsstraat / Het Rond) bevindt zich een ronde, hoger opgetrokken hoektoren met open lantaarn. De voorgevel of westgevel kent rechts een symmetrische hoofdmassa. Tussen dit bouwdeel en de toren bevindt zich de ingang tot het postkantoor. Deze bestaat uit twee geprofileerde deuren met venstertjes en een getoogd roeden bovenlicht. De ingang is gevat in een hardstenen omlijsting bestaande uit een segmentboog met een gebeeldhouwde sluitsteen, geflankeerd door twee pilasters met ionische voluutkapitelen. In het fries is de tekst "Post- en Telegraafkantoor" aangebracht. Boven de kroonlijst bevindt zich het Rijkswapen in een omlijsting in neo-Lodewijk XIV-stijl.”… “In de plint van de toren is de eerste steen ingemetseld, voorzien van de tekst: "Deze steen is gelegd door Mr. J.J. Clotterbooke Patijn van Kloetinge Burgemeester van Zeist Den 15en December 1911".

Waardering

Het pand is van belang vanwege de architectuurhistorische betekenis als bijzonder voorbeeld van een post- en telegraafkantoor uit het begin van de 20ste eeuw met neo-Lodewijk XIV stijlkenmerken en ornamentiek. De bouwstijl van het pand sluit aan bij het karakter van Slot Zeist, terwijl de ligging ten opzichte van raadhuis, het complex van de Broedergemeente en 't Slot een hoge ensemblewaarde vertegenwoordigen.

Zeist kende nog een ouder postkantoor uit 1880 aan de 1e Dorpstraat 21, maar dat is gesloopt.

Links: Zeist, oude en nieuwe opnames van het postkantoor aan Het Rond 5 .

Een unieke toren en een prachtige gevelsteen.

Nu is hier Restaurant Mido gevestigd.

Boven: Steenhoffstraat 11 te Soest in 1925,

onder: Arthur en Willemijn in 2023

Soest

Soest is een veel groter plaats dan ik in gedachten had. Ik volg maar gewoon het navigatiesysteem naar Steenhoffstraat 11, tot ik aankom bij de winkel van “Arthur en Willemijn -  Women Fashion Boutique est. 1978”.  Op hun website afficheren ze zich als volgt: “In Soest vind je in het voormalig postkantoor twee winkels in één. De AW webshop huist namelijk ook in dit karakteristieke pand. Het oude postkantoor vind je in de winkel nog terug middels de grote rode kluis vlakbij de paskamers. Echte Soestenaren hebben vroeger nog post staan sorteren in wat nu ons magazijn is! In dit historische pand bevindt zich niet alleen een ruime winkel, maar ook ons hoofdkantoor, de AW Academy en het centrale magazijn.”

In de Beeldbank van Eemland vinden we een mooie oude foto uit 1925 met de volgende beschrijving:

Het postkantoor met directeurswoning, Steenhoffstraat 11, te Soest. Aan de linkerzijde bevindt zich de ingang van het postkantoor. Boven de ingang daarvan het rijkswapen van de PTT. De directeurswoning, toen nog huisnummer 13, bevindt zich aan de rechterzijde van het pand. Links van het postkantoor het Rosarium en de panden Kerkpad N.Z. 37 en 39. Het postkantoor aan de Steenhoffstraat 11 te Soest is gebouwd in 1913. In de loop der jaren is er het een en ander aan het pand gewijzigd. Het torentje werd kort na de Tweede Wereldoorlog afgebroken. In 1970 werd het pand verbouwd. In 2011 verloor het postkantoor de oorspronkelijke functie en werd het een vestiging van Arthur & Willemijn Stores B.V. Diverse elementen, zoals de kluis, waren in 2017 nog in het pand aanwezig. Het rijkswapen PTT bevindt zich in Museum Oud Soest.

Soest kende nog een ouder postkantoor. Ook hiervan vinden we een foto in de Beeldbank Eemland. Een Raadhuis annex postkantoor aan de Steenhoffstraat 2-4. Rechts de muziektent die in 1901 midden in het Rosarium tegenover het gemeentehuis is geplaatst. Het raadhuis uit 1892 werd ontworpen door architect P.J. Houtzagers. Van het gebouw was aanvankelijk alleen het linker gedeelte ingericht als raadhuis. Het rechter gedeelte had de functie van post- en telegraafkantoor. In 1921 werd het gebouw verbouwd, waarbij het achterste gedeelte werd verhoogd en uitgebreid met een verdieping en zolder. Nadat er in 1991 aan het Raadhuisplein 1 een nieuw gemeentehuis in gebruik was genomen, werd het gebouw aan de Steenhoffstraat 2 verbouwd voor de functie beschermd wonen en als zodanig in 1993 in gebruik genomen. Het Oude Raadhuis is een gemeentelijk monument. De prentbriefkaart gestempeld in 1912.

Dan is het genoeg geweest. Het navigatiesysteem krijgt de opdracht: Huis. Dat is nog ruim twee uur verder, maar het was de moeite waard.

 

Links: Steenhoffstraat 2-4 in 1912. Raadhuis en postkantoor en muziekkoepel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb