Friese Verkenningen: Leeuwarden

Wonend en werkend in Groningen zijn de bezoeken aan Friesland schaars. Op 7 november 2020 was het schitterend najaarsweer. Een mooie dag om de hoofdstad van Friesland te verkennen. Allereerst ben ik heel erg benieuwd naar het EKP Leeuwarden. In tegenstelling tot een aantal andere EKPn staat het er nog en is het zelfs in gebruik.

Leeuwarden lijkt wel uitgestorven vandaag. Ik heb rustig de kans de Snekertrekweg te vinden en te parkeren buiten de hekken. Aan drie zijdes kan ik er langs lopen. Aan de vierde kant ligt het spoor. Het is het allerlaatste EKP dat geopend werd. Een ontwerp van architect Vegter.  Het is een vrij overzichtelijk gebouw geworden, een eenvoudige rechthoek, een beetje high tech-achting. Het pand heeft twee werkvloeren omgeven door een L van kantoorruimtes.  Het gebouw werd geopend door CdK Wiegel op 27 november 1987.  Nadat het EKP gesloten werd is het gebouw tijdelijk in gebruik geweest als Provinciehuis. Nu wordt het gebouw gebruikt door Achmea.

Het centrum van Leeuwarden is niet zo heel groot, ik parkeer iets verderop en loop door een interessant deel van de binnenstad naar de Tweebaksmarkt 25-27. Hier staat het voormalige Hoofdpostkantoor Leeuwarden.  Een Rijksmonument ontworpen door CH.Peters. In 1902 vond de aanbesteding van het gebouw plaats. Het zou een typisch Peters pand worden opgetrokken in baksteen en levendig gemaakt met diverse andere steensoorten en stenen banden. Het pand is opgetuigd met een aantal trapgevels. De voorgevel is dertig meter breed. De eerste jaren van dit Post- en Telegraafgebouw had men nog inwoning van de Belastingen, de Dienst Accijnzen en de gemeentelijke waterleiding. In 1930 trok de telefoondienst er bij in. In 1940 verdwenen de sorteerwerkzaamheden naar een nieuw postkantoor met ook een loketfunctie bij het station.

In 1995 verdween de publieksfunctie uit het gebouw en werd ook de begane grond in beslag genomen door de telefonische klantenservice van Post. De mooie grote wachtzaal met het prachtige balkenplafond werd helemaal in hokjes ingedeeld. In 1999 trok Post uit het gebouw en kwam het leeg te staan. Ondernemer Boomsma kocht het pand, trok de voormalige bankvestiging bij het gebouw met een doorgang en creëerde een hotel, een Grand-Café en een zalencomplex. Post-Plaza werd op 12 februari 2004 geopend. (Bron: Havelaar en Wiesman – Herbestemming van Postkantoren Een tweede leven voor de burchten van de Post.)

De horeca mag alleen maar gasten ontvangen voor overnachtingen met ontbijt, dus een kopje koffie drinken kan niet. Aarzelend vraag ik bij de receptie of ik toch even mag kijken. Dat moet toch even aan een seniormedewerker gevraagd worden. Maar het mag! Ik loop rond met mijn camera en kijk mijn ogen uit. Er wordt eer bewezen aan het postale verleden in de namen van de zalen. Ook staan er nog her en der oude apparaten, bordjes en andere postale herinneringen. De rondlopende medewerkers zijn duidelijk geïnteresseerd in hun mooie gebouw – en in mijn bezigheden. Tot slot loop ik nog wat rond door het interessante Leeuwarden.

Exterieur en interieur van Post-Plaza aan de Tweebaksmarkt

Maak jouw eigen website met JouwWeb