De Kop van Overijssel

Het voormalige EKP aan de Westerlaan in Zwolle

Aan de Nieuwe Markt 1 is nu Restaurant UNO gevestigd

Het voormalige VC, straks moskee, aan het Bolwerk in Kampen

Op Wikipedia vinden we een foto van het imposante postpaleis aan de Oudestraat in Kampen

Boven en rechtsboven: In januari 2023 bezochten we Kampen en kregen de kans om nog wat foto's te maken.

Een tochtje door de Kop van Overijssel begint uiteraard in de provinciehoofdstad Zwolle. Eerst maar eens een blik op het voormalige EKP aan de Westerlaan 51. Op internet vonden we enthousiaste berichten over plannen voor de ontwikkeling van dit gebouw. “The City Post” wordt het icoon voor zakelijk Zwolle. Ik citeer graag het ronkende proza, het is te mooi om over te slaan: “Het gebouw ondergaat een metamorfose naar het ontwerp van de Architekten Cie. Het gebouw wordt open, toegankelijk en alzijdig multifunctioneel. Nieuwe transparante gevels en grote vides creëren een ruimtelijk en licht gebouw. Er is een hoge ambitie qua duurzaamheid. De bestaande mooi vormgegeven hoofddraagconstructie wordt hergebruikt en blijft zichtbaar. Het spannende samenspel van de markante en robuuste bestaande constructie en de verfijning van de nieuwe toevoegingen geeft het gebouw een karaktervolle en hoogwaardige uitstraling. De uitnodigende horeca in het representatieve entree-atrium vormt de centrale ontmoetingsplaats voor toekomstige huurders en bezoekers.

In het kader van de energietransitie wordt gezocht naar een optimale toepassing van duurzame energiebronnen. Het gebouw wordt gasloos, en circulair gebouwd en is daardoor toekomstbestending. The City Post heeft daarnaast de ambitie om een BREEAM-nieuwbouw Excellent certificaat te behalen en Paris Proof te worden. Na transformatie bestaat het gebouw uit 5 verdiepingen en een onderliggende parkeergarage met een totaal vloeroppervlakte van ca. 14.600 m2.

Ingenieursbureau KVMC is aangesteld als BREEAM Expert en heeft DC Vastgoed en de andere partijen in het ontwerpteam geadviseerd en begeleid om tot dit prachtige resultaat te komen. Door de integrale benadering van KVMC (installatieadvies, bouwfysica en Brandveiligheid) van KVMC zijn wij ook in het project ‘The City Post’ instaat gebleken om de duurzaamheid te integreren en te behouden voor het project!”

De berichten zijn van december 2019, het is nu maart 2021 en veel voorgang is er nog niet te zien. Maar het zou mooi zijn als dit imposante voormalige EKP weer een nieuw leven als bedrijfsverzamelgebouw krijgt. Bronnen:

https://dgbg.nl/project/1957 en https://www.kvmc.nl/the-city-post-te-zwolle-behaalt-breeam-nl-ontwerpcertificaat-excellent/

Als we nog even wat verder de stad inlopen kunnen we een blik werpen op het postkantoor van Peters aan de Nieuwe Markt 1. dat in 1910 in gebruik werd genomen als hoofdpostkantoor. In 1930 degradeerde het tot hulpostkantoor toen het hoofdpostkantoor kwam op de plek van het gebouw aan de Westerlaan dat we zo-even bezochten. Het postdistrict Zwolle had nog weer de kantoren boven de begane grond in gebruik, onder meer als leslokalen.  Op het “Weblog Zwolle” van 29 november 2011 lezen we dat na het vertrek van het lokettenkantoor de benedenetage een multifunctionele bestemming krijgt. Onder leiding van “Samen Zwolle” komt er horeca, kinderopvang, workshopruimtes en een meubeltoonzaal. De huiskamer van Zwolle. Nu (2021) zit er restaurant UNO, gespecialiseerd in sushi, tapas en pasta’s.

Op naar Kampen! Aan Bolwerk 12, dat is aan de noordzijde van het centrum, ligt het voormalige Voorsorteer Centrum. In maart 2013 werden de activiteiten vanuit deze vestiging verplaatst naar Heerenveen. Al vanaf 2012 vinden we berichten in De Stentor dat de Nebi Moskee zich hier wil vestigen. In 2013 krijgt men het pand ook in bezit. Het moskeebestuur waardeert de ruimte, de centrale plek en de parkeergelegenheid. Probleem is wel dat de bestemming moet wijzigen van bedrijfsactiviteit naar een maatschappelijke functie. In het bestemmingsplan lezen we iets van spijt over een eerdere vergunning. Het gebouw is “zeer schadelijk voor de stedenbouwkundige en architectonisch kwaliteit van dit deel van de binnenstad”. Maar men kan niet om een vergunning heen. Inmiddels men met de verbouwing bezig. Gerard werd van het terrein gestuurd met de boodschap dat het privéterrein was.

Kampen kent ook een postkantoor in het centrum. Een monument van de hand van Peters aan de Oudestraat 137. Het werd omstreeks 1903 als postkantoor in gebruik genomen. In datzelfde jaar kreeg Kampen ook telefoon, dat nog bestond uit een particulier net. In 1919 veranderde dit en kwam alles in handen van de gemeente. De telefooncentrale kreeg in de nacht van 16 op 17 april 1945 een grote klap te verwerken toen de Duitse bezetter twee telefooncentrales opblies. Een grote ravage aan onder andere de trap was het gevolg.

Rond 1990 werd het postkantoor aan de Oudestraat 137 flink gemoderniseerd. Voorheen kon men er terecht voor hoofdzakelijk postverzending, maar vanaf die tijd ook voor het kopen van vliegtickets, kentekenbewijzen en visvergunningen. Ook was het zo dat mensen niet meer aan de balie werden geholpen maar veel ging via de zelfbediening. Hetzelfde was bij de frankeermachine, het kopiëren en het sturen van faxberichten. Hiermee was Kampen één van de eerste gemoderniseerde kantoren van Nederland.
Eigenlijk waren er rond 1990 hele andere plannen voor Oudestraat 137: de gemeente Kampen had intenties het pand te kopen om er een Stadskantoor in te vestigen. Deze plannen zijn afgeketst. Het postkantoor behield loketten aan de Oudestraat. Het bestel- en voorsorteergedeelte verhuisde echter naar het Bolwerk, waar ook de directeur werd gehuisvest. De grootste klant, uitgeverij Kok, kreeg in de persoon van de directeur in 1989 de eer de eerste paal in de grond te mogen slaan.
De openingstijden aan de Oudestraat 137 waren ruim: door de week van negen uur ’s ochtends tot zes uur ‘s avonds en op vrijdag was er een avondopenstelling tot acht uur. Ook op de zaterdagochtend was het postkantoor dienstbaar aan publiek. Vergeleken met het verleden was hierin wel wat veranderd. Er was geen zondagopenstelling meer voor postverzending, zoals dit wel in Kampen was rond 1857 onder andere van zes uur tot half acht ’s avonds. Het gebouw reikte van de Oudestraat tot aan de IJsselkade. Hiervoor werden de oorspronkelijke gebouwen, die van het politiebureau en de Nutsspaarbank, afgebroken. Bron van deze alinea’s: https://www.stadsarchiefkampen.nl/meer-weten-over/vip-verleden-in-pixels/item/het-postkantoor

Tot slot van deze maartse tocht wordt Hasselt bezocht. Hier staat een klein, maar monumentaal postkantoor waar nu een architectenbureau is gevestigd. Het adres is Hoogstraat 43-45. Op www.ensie.nl wordt het beschreven als een “smal pand met aan beide zijden een risaliet met ingang. Het neoclassicistische gebouw is omstreeks 1880 gebouwd, mogelijk naar plannen van J.Moll en draagt het opschrijft Post- en Telegraafkantoor”.

Het was vandaag een leerzame reis over herbestemmingen.

Boven: Hoogstraat 43-45 in Hasselt

Maak jouw eigen website met JouwWeb