Aan de Diepenveenseweg was het Hoofdpostkantoor en Voorsorteercentrum van Deventer gevestigd

De Voorbereidingslocatie (VBL) op het Industrieterrein

Het ietwat desolate postperron

Een kleine postgeschiedenis van Deventer deel 2

Diepenveenseweg

In 1975 opende het Staatsbedrijf der PTT aan de Diepenveenseweg een nieuw pand. Hier was een lokettenbedrijf gevestigd alsmede ruimtes voor de voorsortering en bestelling. Kortom: een klassiek postkantoor. Ook de directeur van het Hoofdpostkantoor Deventer en zijn staf hadden hier hun zetel tot het pand gesloten werd. In februari 2018 vernemen we uit de media 3) dat  het gebied waar het voormalige postkantoor staat, en het naastgelegen terrein, in gebruik bij schoonmaak- en buurtbeheerbedrijf Cambio, in beeld zijn om een nieuw woonwijkje te ontwikkelen. Het oude postkantoor staat al een tijd te koop, maar raakt niet verkocht. Bovendien is nu duidelijk dat buurtbeheerbedrijf Cambio vertrekt. Cambio, dat onder meer foutief gestalde fietsen en fietswrakken opruimt rond het station, is onderdeel van afvalverwerker Circulus-Berkel. De gebieden zijn van NS Vastgoed. Volgens betrokkenen oriënteren NS en PostNL, dat daar grond in erfpacht heeft, zich op de toekomst. Woningbouw ligt het meest voor de hand, wat Deventer een inbreidingslocatie oplevert. “Wij hebben zelf geen plannen met het gebied, geïnteresseerden kunnen zich melden bij Post.nl of NS'', aldus NS-woordvoerder Anita Boonstra. De gemeente Deventer, met wie verkennend al eens is gesproken, staat positief tegenover woningbouw. De verwachting is dat zodra randvoorwaarden bekend zijn NS het gebied aan een ontwikkelaar verkoopt. Najaar 2020 bracht onze correspondent ter plaatse een werkbezoek en constateerde dat er een fysiotherapeut gevestigd. Het complex zag er niet al te florissant uit. Het staat te koop, telt 4355m2. Rodenburg Bedrijfsmakelaars helpt u verder.

Industrieterrein

Al eerder constateerden dat Deventer een centrale ligging heeft in Nederland, toen dan ook PostNL besloten had de voorbereiding van de briefpost te concentreren op een klein aantal locaties maakte de manager van het rayon Noord Oost Nederland, een groot, tamelijk landelijk, gebied er zich hard voor dat in zijn area niet één, maar drie voorbereidingslocaties gevestigd zouden worden. In zo’n centrale voorbereidingslokatie (VBL)  zou de briefpost van de sorteercentra binnenkomen, zijn “automatische” weg vervolgen door de huisnummersorteermachines zodat als eindproduct een tas met post voor  de bezorgers samengesteld zou worden. Piek van de werkzaamheden lag in de vroege ochtend. Gigantische hallen zouden benodigd zijn voor deze werkzaamheden. In area NO werden VBLen gevestigd in Heerenveen, Assen en Deventer in 2012. Inmiddels is besloten dat de werkzaamheden verplaatst zullen worden in oktober 2020 naar het Sorteercentrum in Zwolle. Dit in het kader van concentratie van activiteiten. In  Zwolle ontstond ruimte. Voor medewerkers zijn dit grote veranderingen. In het personeelsblad 4)  lezen we bijvoorbeeld dat een aantal voorbereiders twee jaar daarvoor nog in de nu gesloten vestiging in Raalte werkten. Er komt in het gebouw een producent van kunststoframen.

Postperron

Deventer was van oudsher een stad met veel drukkerijen. Toen Post besloot om alle expeditie werkzaamheden te concentreren in 12 EKPn die allemaal een eigen postperron kregen, werd besloten twee uitzonderingen te maken. Voor Deventer en voor Eindhoven, beide steden met grote uitgevers. Zowel in Deventer als in Eindhoven was dat Roto Smeets, voorheen de N.V. Nederlandsche Diepdruk Inrichting, eigendom van VNU. In Eindhoven werd de post van de drukkerij in Weert afgevoerd. In Deventer werden bladen als Donald Duck, de Margriet en de Veronicagids gedrukt.  In het jaar 2019 ging Roto Smeets failliet. Het postperron werd overbodig toen Post in het kader van het plan Briefpost 2000, besloot om nieuwe Sorteercentra te bouwen en post met vrachtauto’s te vervoeren.

1)  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

2) https://www.metaglas.nl/inspiratie/herbestemming-postkantoor-deventer/

3) De Stentor, 12 februari 2018

4)Dichtbij, september 2020 “Een nieuwe werkplek