Rechts: En zo zag de ruimte er uit na oplevering. Foto uit het archief van de Rijks Gebouwen Dienst

Een monument in Velp

Op 22 september 2020 maakten we de reis naar Velp en Arnhem. In Velp wilden we een van de rijksmonumenten van Peters zien. Het was de moeite waard. Niet alleen de buitenkant van het pand is indrukwekkend, maar we kregen ook een rondleiding door het prachtig gerenoveerde gebouw. Op de site www.monumenterregister.cultureelerfgoed.nl lezen we de geschiedenis en beschrijving van het monument.

Door de opvallende ligging op de hoek van de Hoofdstraat en de President Kennedylaan (toen het gebouwd werd de Beekweg) is het pand beeldbepalend voor de noordzijde van de Hoofdstraat en is het gebouw tevens van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp Velp. Het werd in 1908-1910 gebouwd. De architect was de rijksbouwmeester voor de post- en telegraafkantoren C.H. Peters (1847-1932). Zijn bekendste bouwwerken zijn het voormalige hoofdpostkantoor in Amsterdam (1899) en het voormalige Ministerie van Justitie te Den Haag (1876-1883). Het opvallende en voor Velp uitzonderlijk grote gebouw is uitgevoerd in Neo-Renaissancestijl met Neo-Gotische elementen, deze stijl wordt ook wel 'Postkantorengotiek' genoemd. Het terrein werd in oktober 1906 aangekocht waarna het uiteindelijke ontwerp van Peters in september 1908 goedgekeurd werd. De aanbesteding vond in oktober 1908 plaats. Het werk werd uitgevoerd door het bedrijf van C.J. Glazenmaker uit Hilversum voor het bedrag van f 51.660,-. Op 28 mei 1910 werd het gebouw in gebruik genomen. Het pand is de loop der jaren verschillende keren verbouwd en uitgebreid onder andere in 1928, 1949, 1950, 1963, 1966 en 1976. De belangrijkste wijzigingen die hebben plaatsgevonden zijn het opheffen van de directeurswoning in 1945 (de betreffende voornamelijk op de verdieping gelegen vertrekken werden als bedrijfsruimten in gebruik genomen) en het dichtzetten van de fraaie loggia op de verdieping van de afgeronde hoek Hoofdstraat/President Kennedylaan in 1963. In 1960 is de vleugel, grenzend aan de Hoofdstraat, ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Hierbij zijn de gevels behouden en is de gehele inwendige structuur vervangen door een betonskelet.
Met behulp van kleurenpalet zijn de grote verschillen in constructie overbrugd.

Het L-vormige pand heeft een opvallende hoekoplossing gekregen door middel van een kwartrond verbindingsstuk tussen de vleugel aan de Hoofdstraat en die aan de President Kennedylaan. De afgeronde hoek zou volgens de bouwtekeningen bekroond worden door een torentje dat echter nooit uitgevoerd is. Het pand heeft heel veel voorgevel. Als zodanig  worden beschouwd de gevels aan de Hoofdstraat, de gevel van het kwartronde verbindingsstuk op de hoek van de Hoofdstraat en de President Kennedylaan en de gevel aan de President Kennedylaan zelf. Het oorspronkelijk bijzonder fraaie interieur dat eveneens door Peters ontworpen werd is door de diverse verbouwingen grotendeels verdwenen.

De rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt ook een waardering uit voor het pand. Over de architectuurhistorische waarden:

- Het postkantoor is van belang als goed voorbeeld van een dergelijk bouwwerk met kenmerken van de Neo-Gotiek en de Neo-Renaisssance uit het eerste decennium van de twintigste eeuw. Het gebouw valt op door de detaillering (boogvelden, portalen, muurankers)

- Het postkantoor is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

- Het postkantoor is mede vanwege de bijzondere hoekoplossing van belang voor het oeuvre van C.H. Peters.

Sinds 2001 is het pand een rijksmonument. Post vertrok in 2009 uit het pand. In het Vastgoedjournaal van 3 februari 2010 lezen we dat TNT in samenwerking met DTZ Zadelhoff het voormalige postkantoor (circa 1.800 m²) aan Giesbers Communicatie Groep uit Didam verkocht. Giesbers neemt het gebouw aan de Hoofdstraat 29 in Velp (Gld.) zelf in gebruik. Giesbers is een allround communicatie mediabedrijf waar opdrachtgevers terecht kunnen voor zowel eenmalige publicaties als de realisatie van 'eigen' communicatiekanalen zoals relatiemagazines, e-zines of publicaties op het web. Daarnaast heeft Giesbers een breed uiteenlopend portfolio van gedrukte media, ondersteund met digitale media. Maar ook voor narrowcasting kan men bij Giesbers terecht.

Voor Giesbers is sfeer en de historie van het pand belangrijk. Nieuwe communicatie op de plek van oude communicatie. Dat vindt het bedrijf een mooie gedachte.

In “De Gelderlander” van 18 mei 2011 lezen we dat op de woensdag daarvoor het kantoor officieel heropend is door Burgemeester Petra van Wingerden-Boers van Rheden. De krant  meldt dat directeur Eddy Giesbers is zeer te spreken is over het nieuwe hoofdkantoor. Hij roemt de gedachte van 'nieuwe communicatie op de plek van oude communicatie'. Het bedrijf huisvest er volgens Giesbers twintig medewerkers die samen 1800 meter aan kantoorruimte op drie verdiepingen bezetten.
Het pand stond enige jaren te koop. In 2010 werd de verbouwing stil gelegd omdat Giesbers zijn vergunningen nog niet rond had.

Nadat we de buitenkant bewonderd hebben zien we een groot opschrift: Welkom. Hoewel verlegen van nature beseffen dat we vandaag maar één kans hebben om het interieur te zien. Gewoon naar binnen gaan. Een vriendelijke medewerker vangt ons op, hij zal Eddy even roepen. We maken kennis met hem, spreken onze bewondering voor de restauratie uit en dan mogen we vrij door het pand wandelen. Er is een looproute omhoog en (coronatijd) een andere looproute omlaag. We bewonderen de ruimte en de fraaie pilaren met posthoorn. Ook de zolder is een prachtige open kantoorruimte geworden.  Wat een  fraaie ruimte om te werken aan mooi drukwerk en fraaie digitale producten. We zijn blij dat we de stap over de drempel hebben gewaagd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb