Boven: het herontwikkelde postkantoor aan de Johan de Wittstraat
Boven en onder: Het in 1975 gesloopte postkantoor aan het Bagijnhof
De postkantoren van Dordrecht
Op 22 oktober 1975 werd in Dordrecht het nieuwe postkantoor annex voorsorteercentrum aan de Johan de Wittstraat 128, op de hoek van de Cornelis de Wittstraat geopend. Elders wordt beschreven welke activiteiten daar zoal plaatsvonden.
Het gebouw lag echter centraal in Dordrecht, dichtbij het centrum, station en uitvalswegen. De Dudok Groep (www.dudokgroep.com) besloot tot herontwikkeling. Ze startten het project Post120. Hier moest het mest duurzame kantoorgebouw van Dordrecht komen. De ontwikkelaars voorzagen ook een supermarkt (met parkeergelegenheid op het dak). In de Koningin Wilhelminastraat in Dordrecht bevinden zich tien nieuw gebouwde stadswoningen die deel uitmaken van Post120. De stadswoningen bestaan uit een boven- en benedenwoning, elk met twee verdiepingen. Met de stijl van de woningen is de aansluiting gezocht met de karakteristieke woningen in de straat.
Door betonelementen uit de gevel te verwijderen, soms over twee verdiepingen, zijn grote raampartijen ontstaan en krijgt het pand een heel open uitstraling. Het is een industrieel gebouw met mooie grote vloervelden en hoge ruimtes tot vijf en een halve meter hoog.
Op de begane grond is vanaf 2 januari 2016 ook een restaurant, “Gastrobar Post” ingericht. “Een eigentijds grand café-restaurant met mediterrane flair”, zo lezen we in het AD van 26 oktober 2017. Een aantal plaatselijke horeca-ondernemers zagen de waarde van de locatie en de mogelijkheden van het pand. Het verrassingsmenu heet “Vertrouwelijke Post”. Het gebouw zal niet het oude Postkantoor heten, want dat ligt in de herinnering van veel Dordtenaren nog aan het Bagijnhof waar alleen een schaduw in de straatstenen nog iets laat zien van wat eind 1975 werd gesloopt. (www.dordrecht.net) op 2 januari 2016).
Het fraaie beeld van het Bagijnhof met het prachtige postkantoor! Links vooraan zien we een kroeg die Sleutel Bier tapt, een klein stukje verder het pand van C&A met het bekende torentje. In het midden zien we het monumentale gebouw van de Bondsspaarbank, richting Johan de Wittstraat. Rechts staat met twee torentjes en de aparte schuine ingang het postkantoor.
Er is over dit postkantoor al veel gezegd en geschreven, ook voor ons is er geen ontkomen aan. Zelfs de Dordtse politiek heeft 36 jaar na de sloop nog vergaderd over een ‘schaduw’ in de bestrating van dit stukje Bagijnhof. Er was zelfs een website in het leven geroepen met de naam Geef Dordrecht zijn postkantoor terug. Zeer veel Dordtenaren betreuren nog steeds de sloop van dit karakteristieke gebouw, met zijn hoge hal van gele baksteentjes, groen geglazuurde tegels, en mooie houten schrijftafels.
De sloop is dan ook midden in de nacht gestart, om aan vele boze Dordtenaren te ontkomen. Eind december 1975 is het vonnis geveld en is er plaats voor de Hema en C&A. Later zal blijken dat ze beiden een stempel hebben gedrukt op de verdwijning van het postkantoor. De schaduw is er gekomen, en is als je het weet…… van het oude postkantoor.
De contouren van het gebouw herleven vandaag de dag in de straatklinkers van het Bagijnhof. Je kunt erover lezen op het bord aan de muur bij de Hema en C&A. Het Regionaal Archief Dordrecht heeft nog foto’s van het postkantoor en ook zijn nog twee lantaarns bewaard gebleven. Die hingen aan weerszijden van de ingang.
Het postkantoor werd ontworpen en gebouwd in 1905-1907 door toenmalig rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel (1857-1926). Hij maakte in Nederland meer gebouwen voor de Posterijen en de Rijksspaarbank.
Knuttel bouwde het Dordtse postkantoor in een mix van verschillende bouwstijlen. Zo had het trapgeveltjes en twee torentjes. Je ziet in zijn ontwerp ook invloeden van de bekende Amsterdamse architect Berlage. Het Regionaal Archief Dordrecht schrijft over het postkantoor: ‘Dat het gebouw in ons straatbeeld wordt gemist, is begrijpelijk; de speelsheid in de gevelopbouw, de menselijke maat en het historiserende karakter spreken tot de verbeelding en komen tegemoet aan een gevoel van nostalgie’. (Bron: In de Buurt Dordrecht 1 februari 2019)
Al voor de stichting van het kantoor aan het Bagijnhof waren er uiteraard al postkantoren in Dordrecht. Links: Het oude postkantoor en latere hoofdbureau van politie aan de Groenmarkt, tegenover het Stadhuisplein (1855-1865). Linksboven: Het postkantoor aan de Visstraat, hoek Korte Breestraat, gezien in noordelijke richting (1890-1910) Bron foto's: Regionaal Archief Dordrecht
Maak jouw eigen website met JouwWeb