Het nieuwe hoofdkantoor in Den Haag

Den Haag is een stad vol met PTT erfgoed. We hebben er op 16 september 2021 een dag aan besteed en we ontdekten een scala aan panden met een PTT verleden. Den Haag is regeringsstad met ministeries. Logisch dat de topleiding van de PTT een plek in die stad kreeg. Den Haag is ook een regionaal centrum met destijds een post- en een telefoondistrict. En natuurlijk heeft een grote stad als Den Haag een lokale functie, vooral zichtbaar in het hoge aantal voormalige postkantoren. In onze reis door de stad moesten we een keuze maken, er is nog zo veel meer.  Op uitnodiging van Nikaj van Hermon kregen we een rondleiding door het nieuwe hoofdkantoor van PostNL aan de Waldorpstraat in het Stationspostgebouw. Op een andere pagina beschrijven we de overige belevenissen tijdens ons bezoek aan Den Haag.

Boven en onder: Het voormalige EKP aan de Waldorpstraat, nu The Globe

Per trein aankomend vanaf Den Haag HS passeren we eerst het blinkend witte voormalige EKP. Aan het districtspostkantoor (het productiegebouw) werd in 1978 nog een tweede pand aangeplakt om er de EKP functie in onder te brengen. Die rol verdween weer toen het sorteercentrum Brieven in Leidschendam werd gebouwd en inmiddels huisvest het pand totaal andere activiteiten. O. a. een klimmuur. Een ding is gebleven: als ik mijn neus achter de deur steek (ze zijn aan het verbouwen) ruik ik de typische postgeur die ik herken van de EKPn. Wat is dat toch? Van de postzakken kan het niet meer komen.  Actieve bezigheden is het thema hier. Dit gebouw en het oude productiegebouw waren door een drietal loopbruggen aan elkaar verbonden. Nu zijn deze verbindingen weggewerkt.

Bij de ingang van het gebouw aan de Rijswijkseweg, hoek met Waldorpstraat zien we een sculptuur van Jan Wolkers staan. Dit stond eerder voor het Postgebouw aan de Oosterdokskade in Amsterdam en voor het voormalige hoofdkantoor aan de Beatrixlaan in Den Haag.  Allereerst maak ik van de gelegenheid gebruik om de gevel te fotograferen. Het gebouw glimt als nieuw.

Nikaj van Hermon, projectleider van de renovatie en verhuizing staat klaar om ons rond te leiden door het pas opgeleverde hoofdkantoor van PostNL.  In 1950 is dit pand geopend als stationspostkantoor, daarom ligt het aan het spoor.  Het gebouw heeft een T-vorm, met kantoorfuncties in het ene deel ( zoals het toenmalige postdistrict Den Haag ) en de vroegere operationele afdelingen in het andere deel. Het ontwerp was van rijksbouwmeester Bremer. Vermeldenswaardig is nog het werk van Hildo Krop, aan de gevel zijn vier beeldhouwwerken bevestigd, onder elkaar. Dit gebouw bleef gebruikt worden door PTT Post, TPG Post, TNT Post en PostNL.  O.a. waren hier nog gevestigd het hoofdkantoor van Postkantoren BV (tot hun verhuizing naar Utrecht) en de IT-afdeling. Jaren heeft het pand leeg gestaan en werd het tussen projectontwikkelaars heen en weer geschoven. Tot het moment dat PostNL voor een keuze kwam te staan: blijven aan de Beatrixlaan of verhuizen naar de Waldorpstraat. Het werd het laatste. Daarvoor moest het gebouw wel helemaal gestript worden. In het voormalige productiedeel is een groot atrium aangelegd, van begane grond tot en met het glazen dak. Trappen lopen wordt aangemoedigd, dus die liggen centraal. De liften zijn wat weggemoffeld in de hoeken. Het gebouw is gasloos, via het plafond wordt de temperatuur gecontroleerd welke in verbinding staat met de WKO (warmte en koude opslag) installatie. Nikaj vertelt dat PostNL wil gaan voor het BREEAM-certificaat. Een internationaal erkend duurzaamheidslabel.

Boven: De hoofdingang van het hoofdkantoor van PostNL aan de Waldorpstraat 3. Voor de ingang een sculptuur van Jan Wolkers

Linksboven: Tot voor kort waren de twee gebouwen aan de Waldorpstraat met elkaar verbonden door een aantal loopbruggen.

Links: Aan de gevel zien we een viertal beelden van Hildo Krop. Ze symboliseren de vier manieren van postvervoer. De vrouw met de spoorwissel symboliseert het vervoer per spoor.

Onder: Het voormalige kantoorgedeelte waarin de districtsdirectie ooit gevestigd was, ligt op de hoek van de Waldorpstraat en de Rijswijkseweg

De inrichting is helemaal ingericht op het hybride werken, er zijn vergaderzalen, open kantoorruimtes, maar ook veel tafels en hoekjes waar je alleen of met anderen kunt werken. Wat nog bewezen moet worden in de periode na corona is hoe het gaat werken als bij een vergadering een deel van de mensen deelneemt via TEAMS en een deel fysiek aanwezig is. Op deze dag zijn er nog restricties voor het aantal mensen dat tegelijk in het gebouw mag zijn. Nu 250, eind september 600. Wil je naar kantoor, dan moet je met een app een plek reserveren. In totaal is er 25.000 vierkante meter kantoorruimte gemaakt in het Stationspostgebouw, waarvan PostNL er 20.000 bezet. Het gebouw aan de Beatrixlaan telde 19 etages met twee vleugels, dat maakte het af en toe lastig elkaar te vinden. Deze open ruimtes nodigen veel meer uit tot ontmoeting en samenwerken. De kunst uit de bedrijfscollectie herkennen we uit het AA-gebouw, maar komt hier in de open ruimtes veel beter uit. Het bedrijfsrestaurant heeft zelfs een terras aan de straatkant en is in principe ook open voor de buurtbewoners. De buurt zal de komende jaren ook verder opgeknapt worden. De Waldorpstraat wordt “groen” en verkeersluw. Aan het einde van de straat wordt een glazen kantoorkolos gesloopt, op deze plek komen twee wolkenkrabbers.

We lopen met Nikaj tot op het dak, waar een schitterend uitzicht op Den Haag ons wacht. De ruimte hier, het voormalige bedrijfsrestaurant wordt geschikt gemaakt voor bijzondere bijeenkomsten, vergaderingen en borrels. Of werkplek met uitzicht.

Op maandag 6 september 2021 opende de burgemeester van Den Haag samen met CEO Herna Verhagen het gebouw. Via de bijgaande link valt te zien wat hun indrukken zijn.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4448386/postnl-komt-thuis-en-verhuist-naar-centrum-van-den-haag

Wij vinden het een prachtige werkplek. We beseffen dat we nog opgevoed zijn en gewerkt hebben in de tijd van de “hokjeskantoren”. Voor ons zou het wennen zijn, maar dit prachtige gebouw is wel heel uitnodigend om aan de slag te gaan.

We vonden het een eer om zo kort na de opening al een VIP-rondleiding te krijgen door Nikaj. Bijzonder was dat we bij de entree al CEO Herna Verhagen ontmoetten die een warme belangstelling had voor ons project, onder meer omdat ze onlangs benaderd was in verband met een Amsterdams lustrum. Gerard had voor haar het overzicht met de Amsterdamse postgebouwen paraat. We waren deze ochtend zeer vereerd door het feit dat we ondanks ons vertrek, al jaren geleden, door velen nog herkend werden!

 

Boven en onder: enige foto's van het interieur. Helemaal onder: het prachtige uitzicht vanaf de bovenste etage en dak.

Maak jouw eigen website met JouwWeb