Rondreis door Zeeland – deel 4

Op deze website hebben we al eerder aandacht besteed aan de Zeeuwse postkantoren. We bezochten de belangrijkste plaatsen op Walcheren, volgden de directeur-generaal in Zeeuws-Vlaanderen en reisden in het voetspoor van architect Joop Poley. Maar Zeeland is groot. In totaal 234 steden, dorpen en buurtschappen. In 53 plaatsen vonden we een of meerdere panden, waar ooit een postkantoor was gevestigd. Op deze webpagina gaan we naar Schouwen- Duiveland, Tholen en Noord- en Zuid-Beveland. Toen het, met uitzondering van Zeeuws-Vlaanderen, nog eilanden waren.

Rechts op de foto: Zierikzee, Meelstraat 32. Nu gesloopt.

Zierikzee, Postraat 39. Rijen wachtenden om te kunnen bellen in 1953

In Poststraat 39 is nu een reclamebureau gevestigd

Schouwen Duiveland

De hoofdpostkantoren op het eiland waren begin 1900 Zierikzee en Bruinisse.

Postaal erfgoed is er op het eiland niet te zien. Veel dorpen kregen een nieuwbouw hulppostkantoor in de jaren 60-70. Interessant om te weten waar en van wanneer, maar het valt buiten de scope van dit artikel.

Zierikzee is uitvoerig beschreven in het boek van Koos Havelaar en Annette Wiesman “Herbestemming van postkantoren, een tweede leven voor de burchten van de post “. Life Design -een reclamebureau- heeft hier haar kantoor geopend na een intensieve verbouwing in 2009. Dit fraaie pand stamt uit 1940 en is gelegen aan de Poststraat 39. Het is ontwikkeld door rijksbouwmeester de Robes.

We zien op deze foto uit 1953 hoe een lange rij mensen staat te wachten voor het postkantoor om buiten het eiland te kunnen bellen. Zeeland was immers getroffen door de watersnoodramp.

De belangrijkste voorganger van dit pand aan de Meelstraat was geopend in 1871 (door het Rijk gekocht in 1877 – hier was eerst logement De Kroon gevestigd). In 1904 kocht het Rijk het aangrenzende pand. Er was onder meer een postbussenruimte nodig. In 1906 werd Zierikzee op het landelijk telefoonnet aangesloten wat ook meer ruimte vroeg. Het pand bestaat niet meer. Het is inmiddels gesloopt.

De laatste in de rij is een typisch VC nieuwbouwpand in een bedrijvenwijk, aan het Haringvlietplein. Het pand staat daar sinds 1989. Anno 2022 staat het pand leeg, er zal een koper voor worden gezocht, nemen we aan.

Het voormalige VC aan de Haringvlietdam uit 1989 staat leeg.

Brouwershaven, aan Markt 44 is een monumentale Vishandel gevestigd. Bron foto boven: Wikipedia Commons

 

Boven en rechts: Het postkantoor aan de (Verlengde) Molenstraat 26-28 Bruinisse

De zwart-wit foto's om deze pagina zijn afkomstig van de beeldbank van het Zeeuwsch Archief.

De kleurenfoto's, tenzij anders aangeven van Streetview 

In Brouwershaven heeft het bureau van Hoeufft van Velzen (de opvolger als Rijksbouwmeester van Knuttel) een bestaand pand aangepast door er een verdieping op te zetten. Dat gebeurde in 1912, het pand is van 1886 (of 1866 – volgens Ensie.nl).  Het pand ligt aan de Markt, terwijl het ook wel gepresenteerd wordt aan de Noordzijde Haven. Thans is het een viswinkel. Bijzonder is het dat de voordeur met omlijsting en bovenlicht, gesneden plm 1790, herplaatst zijn in een vernieuwde gevel. Het gebouw is een rijksmonument.

Tholen, het postkantoor op Hoogstraat 19 (hoek Vischstraat 1-5). Boven zoals het ooit was, rechts zoals het nu is.

Tholen

Een combinatie die je wel vaker ziet in het straatbeeld het stadhuis en het postkantoor vlak bij elkaar. In de Hoogstraat een prachtig oud straatje met vijf rijksmonumenten, waarvan het stadhuis op 12 er een van is.  Op nummer 12 het stadhuis, op nummer 19 het postkantoor, een beoogd gemeentelijk monument. Het enige hoofdpostkantoor van het eiland Tholen. In 1893 verbouwde rijksbouwmeester Hoeufft van Velzen een bestaand pand.

Het pand is bewaard gebleven, het heeft waarschijnlijk vele stormen doorstaan, maar op 9 mei 2012 werd de bovenverdieping door een uitslaande brand volledig vernield, aldus de Provinciaal Zeeuwse Courant van een dag later. Het was op dat moment een woonhuis.

Voor de beelden, zie Youtube. Brand in voormalig postkantoor te Tholen stad. - YouTube

Zoals gezegd was dit het enige hoofdpostkantoor van het eiland, maar in Sint Maartensdijk en Stavenisse staan ook nog steeds prachtig postaal erfgoed.

Boven en onder: Stavenisse, Poststraat 2

Boven en rechts: Aan de Oostvest 1 in Sint Maartensdijk ligt dit prachtige voormalige postkantoor, nu een IJssalon. Zie www.hetoudpostkantoor.com.

Kijk maar eens naar het prachtige exemplaar aan de Poststraat in Stavenisse. Terecht staat het op de lijst van cultureel erfgoed. Het pand behoort tot het oeuvre van het bureau Knuttel (in dit geval de Bordes).  De beschrijving op de lijst van rijksmonumenten luidt als volgt: “Relatief fors, voormalig Post- en Telegraafkantoor met dienstwoning, in 1920/'21 als vervanging van het oude postkantoor gebouwd in rationalistische trant. Aan de Poststraat 2 bevindt zich het postkantoor (sinds oktober 1992 buiten gebruik) en aan de Kerkstraat twee woningen. Het is een sober uitgevoerd, grotendeels verdiepingloos bouwwerk met gevels opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband. Natuurstenen vensterdorpels op de begane grond. Enig siermetselwerk in de geveltoppen. Boven de kantoor-entree aan de Poststraat, opgenomen in een topgevelgedeelte, een natuurstenen tableau met opschrift "Post- en Telegrafie".  Het wordt gewaardeerd  als gaaf bewaard gebleven en in Zeeland zeldzaam voorbeeld van een fors Post- en Telegraafkantoor uit de twintiger jaren in een dorp, is het pand van belang uit cultuur- en architectuur-historisch oogpunt en uit oogpunt van de geschiedenis van het Post- en Telegraafwezen.

In 1910 werd ook door Knuttel aan de Oostvest 1 - Noordpoort 10 Sint Maartensdijk een Post- en Telegraafkantoor gebouwd. Sint Maartensdijk ligt iets voorbij Stavenisse als je vanuit het oosten komt.  In 2019 kreeg dit pand een nieuwe bestemming. Michel Verbeek vestigde er een ijssalon. Zo meldt de PZC van 1 april 2019. Het is geen 1 aprilgrap, kijk maar op Facebook.

Boven zoals het was, onder zoals het nu is: Grote Markt 14 te Goes

Boven en onder: Het gesloopte postkantoor aan de Noordweg 5 te Krabbendijke.

Bovenstaande tekst en de afbeelding rechtsboven  komen van de website van het Oude Postkantoor in Yerseke, een Bed & Breakfast accommodatie aan de Damstraat 19-21.

De afbeelding rechts komt van Google maps, zoals het B&B er nu bij staat. Niet verkeerd.

Noord- en Zuid Beveland

De hoofdpostkantoren op dit eiland of deze eilanden zijn Goes, Yerseke en Krabbendijke

Grote Markt 14 in Goes staat op de erfgoedlijst als rijksmonument. Waarom? Ik citeer het rapport “het postkantoor is van algemeen belang vanwege architectuurcultuurhistorische waarde als karakteristieke stijl vertegenwoordiger. In 1890, in neorenaissance stijl gebouwd postkantoor, gelegen op noordoostelijke hoek van het historisch marktplein. De hoofdbouw aan de Grote Markt is door middel van een tussenlid met een jonger bouwdeel verbonden. Dit jongere bouwdeel op de hoek van de Lombardstraat en de Oude Virmarkt valt niet onder de bescherming“.

Thans is het omgedoopt tot Grand Café het Postkantoor, een vestiging uit de “Amadore Collection”. De locatie die destijds zo belangrijk was om het postkantoor in het midden in de stad te hebben, is het nu weer voor deze horecaondernemer.

Voor een verdere beschrijving van dit monument zie 507893 Grote Markt 14 4461 AJ te Goes | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het pand in Krabbendijke aan de Noordweg is inmiddels afgebroken, we kunnen dus alleen oude afbeelding laten zien uit het Zeeuws archief. Het is door de gemeente gebouwd.  Wanneer, dat is door ons niet te achterhalen. Het moet gestaan hebben op de hoek van de Noordweg en de Poststraat. Waarom zou het anders de Poststraat zijn?

In 1981 kreeg Goes een modern postkantoor annex VC aan het Stationsplein 11. Hier vinden we nu het station en een bedrijfsverzamelgebouw. Geen idee of dit verbouw of nieuwbouw is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb