’s-Hertogenbosch

Maart 2023. We kunnen er weer op uit. Na een aantal reisjes van achter de computer door het zuiden van het land gaan we nu weer echt op studiereis. We bezoeken de hoofdstad van Brabant: ’s-Hertogenbosch. Al heel lang een bestuurlijk en logistiek knooppunt voor Post. Nog steeds is hier een Sorteercentrum Brieven gevestigd. We volgen een zorgvuldig vooraf geplande route, die niet de chronologie van de postgeschiedenis van Den Bosch volgt. Veel is verdwenen, maar  een aantal interessante gebouwen staan noch fier overeind.

Nu Kunstacademie, ooit EKP.

De voormalige werkvloer

Boven en rechts: aan de hand van maquette en foto schetst de heer Jansen de plannen.

Boven: de plattegrond van de begane grond.

Rechts: De ronde uitbouw gaat verdwijnen

We ontmoeten elkaar aan de achterkant van het station waar een nieuwe wijk verrezen. De machinefabriek van Grasso staat er midden tussen als industrieel erfgoed. Wij rijden honderd meter verder tot we bij het voormalige EKP aan de Parallelweg aankomen. Een van de twaalf knooppunten uit de logistieke infrastructuur die in de jaren 70 en 80 ontstond. Voor ons een heel herkenbaar gebouw. We parkeren en lopen langs enorme muurschilderingen wat aarzelend naar een ingang. Mag je hier naar binnen? Met grote letters staat aangegeven dat hier de Kunstacademie (AKV St.Joost) gevestigd is. Natuurlijk proberen we het. We zien een grote openruimte met nijvere studenten en een servicebalie. We worden hartelijk welkom geheten door de heer Jansen, Facility Medewerker. We mogen vrij rondkijken en krijgen een plattegrond mee. Maar eerst worden we meegetroond naar een kamer waar we een maquette zien van het gebied en een grote overzichtsfoto. De grote hal waarin we nu zijn blijft staan en in gebruik bij Hogeschool Avans. De ronde uitbouw zal verdwijnen en rond de hal zullen, voor een groot deel in hoogbouw 800 woningen neergezet worden als deel van een nieuwe wijk.1)

Rondlopend zien we leslokalen, lokalen waarin grafische vormgevers werken, expositieruimtes en kantoren. Opeens staan we voor de gigantische kluis. Vanaf hier werden vroeger de postkantoren bevoorraad met cash en strippenkaarten. We gaan een trap op en hebben dan uitzicht op de grote open ruimte in het midden en stellen ons de postale bedrijvigheid die hier vroeger was. Als we daarna op de begane grond naar buiten gaan om het gigantische beeld van Gudmondsson te zien, blijkt dat we onszelf hebben buitengesloten. We lopen om het pand heen naar de hoofdingang waar we de heer Jansen danken voor zijn gastvrijheid. Mooi dat zo’n gebouw zo’n nuttige herbestemming krijgt! Wie had dat gedacht nadat de buurtbewoners eind jaren 70 in het geweer kwamen tegen de nieuwbouw!2)

Links: de formidabele kluis  Rechts: het beeld van de IJslandse kunstenaar Gudmondsson: Pathos

Dan willen we het centrum in. We parkeren in Garage Arena en lopen naar de Markt. Natuurlijk werpen we een blik op de historische gebouwen en het standbeeld van Jeroen Bosch, maar we komen hier voor het Hotel Centraal aan de Markt 51-57. Dit monument, huis “De Leeuwenburg”3) is in 1671 gekocht door de Raad van State om er de Hoofdwacht van de stad te vestigen. In 1869 kreeg het pand de bestemming postkantoor, in 1896 werd het Hotel Centraal. Nu vinden wij het tijd voor koffie met een Bossche bol in Brasserie Cé op nummer 51.

Links: Niets wijst er op dat hier aan de Markt ooit een postkantoor gevestigd was

De volgende stop ligt in de Verwerstraat. Nu zien we op nummer 20 een winkel, maar hier was ooit het oudste postkantoor van Den Bosch (voor zover wij kunnen nagaan). Oorspronkelijk waren dit twee 18e -eeuwse panden. De oude huisnaam was “De Posthoorn”. In 1754 was het in gebruik als postkantoor.

Links: Verwerstraat 20 Onder (bron: www.s_hertogenboschopdekaart.nl)  en linksonder: Kerkstraat 65 (bron: BD 230915 foto uit 1905)

Boven: tekening van Kerkstraat 65. Geopend op 1 februari 1896

Boven en onder: Kerkstraat 65 zoals we het ons herinneren. Geopend in 1971. bron: www.erfgoedshertogenbosch.nl

Dan gaan we verder door de drukke winkelstraten naar de Kerkstraat. Het Rijk kocht hier aan het eind van de 19e eeuw twee panden. Rijksbouwmeester Knuttel mocht hier op nummer 65 een centraal postkantoor voor de stad bouwen. In 1896 werd dit geopend (de kosten waren f 50.969,43). De ingang lag op de hoek met de Korte Putstraat4). De ambtswoning van de directeur was op de eerste etage.  In de jaren vijftig al bleek het gebouw te klein, post groeide. Sloop was het lot. In 1971 werd hier nieuwbouw geopend (Kosten f 2.902.000). Een groot gebouw met een grijze voorgevel.  Aan deze nieuwbouw hebben we beiden herinneringen, we hebben het meerdere malen bezocht. Ook het postdistrict ’s-Hertogenbosch en later de Regio Zuid-Oost hadden hier hun hoofdkantoor. In de jaren 90 was hier een van de eerste gerestylede postkantoren in de formule “Postkantoor 90”gevestigd. Maar ook dit gebouw was niet het eeuwige leven beschoren. De postkantoren in Nederland werden gesloten. Er kwam een nieuw plan voor deze plek. Maar eerst werd nog archeologisch onderzoek gedaan op de plek. Dat kon goed, omdat de rooilijn in 1968 naar achteren werd gehaald, met het oog op toekomstige verbreding van de Kerkstraat.
De nieuwbouw zou meer naar voren komen, passend bij het historische stadsbeeld. Op 6 september 2012 opende Piet Zoomers hier zijn modezaak. Om de gevels wat minder saai te maken zijn de elementen verschillend vorm gegeven, er zijn vier gevelvarianten.

Links en boven: Nu is aan de Kerkstraat de modezaak van Piet Zoomers gevestigd. Op de foto links is goed te zien hoe verschillende geveltypes het straatbeeld ten goede komen.

Onder: De plek van het tijdelijke postkantoor aan de Lange Nieuwstraat (1965-1971)

Boven en rechts: Het stationspostkantoor aan de Boschveldweg 2 uit 1938 is gesloopt. Het lag naast de stationstunnel. De foto's zijn van 7 mei 1990. Bron: BHIC PNB001029793 en PNB001029794. fotograaf W. van Leeuwen

Dichtbij de Kerkstraat is de Lange Nieuwstraat. Hier was na de sluiting van het oude postkantoor aan de Kerkstraat tussen 1965 en 1971 het tijdelijke postkantoor gevestigd in het voormalige politiebureau.

We zoeken dan de auto weer op. We gaan niet langs het station. Het interessante gebouw dat hier lag aan de Boschveldweg 2 is al lang afgebroken. Het werd in 1938 gebouwd als apart expeditiekantoor om het gebouw aan de Kerkweg te ontlasten. Jaren werd met paard en kar de post van en naar het station gebracht.

We rijden naar De Steenbok 2. Op een groot industrieterrein ligt het een van de vijf Sorteercentra Brieven van PostNL. Gigantische hallen vol met automatische sorteermachines. We lopen naar binnen en zien een fraaie rode brievenbus en een oude postkar. Maar poortjes beletten ons de toegang tot de interessantere delen. Helaas, maar het is niet anders. Het lot van een gepensioneerde. We gaan de auto weer opzoeken en rijden naar Ravestein!

 

 

 

 

 

Links en boven: Een paar foto's van het Sorteer Centrum Brieven aan de Steenbok 2

Noten:

Bericht van 2 september 2021 (samenvatting)

De voormalige postsorteerhal op het EKP-terrein aan de Parallelweg, is door Avans aangekocht van gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels). Het pand zal de komende jaren een metamorfose ondergaan en ingrijpend worden verbouwd tot KuBus (Kunst & Business). Daarmee zet SDK Vastgoed samen met de hoger onderwijsinstelling een volgende stap in het realiseren van een creatieve broedplaats als kloppend hart van de nieuwe stadswijk EKP. St. Joost School of Art & Design, de kunstacademie van Avans, heeft sinds 2017 een tijdelijk onderkomen in het pand. SDK Vastgoed heeft in haar concept ingezet op behoud van de onderwijsfunctie en dat wordt nu een feit.

Het wordt een uitgesproken plek waar kunst, design, economie, creatieve technologie en de stad elkaar ontmoeten en versterken. SDK Vastgoed en Avans slaan de handen ineen en voorzien de stad van een multifunctioneel en in het oog springend gebouw.  Naast de kunstacademie biedt het gebouw ruimte aan de opleiding Business Innovation, de Koningstheateracademie, een makerspace, exporuimte, horeca en bedrijfsleven. Met deze unieke samenstelling van gebruikers maakt Avans het mogelijk om flexibele vormen van onderwijs aan te bieden voor diverse doelgroepen, over de grenzen van sectoren heen.

 

“Het is een geweldige kans om de creatieve opleidingen van Avans maatschappelijk te verbinden wat geheel past bij die geschiedenis en bij de gebiedsontwikkeling direct in de buurt van culturele instellingen als de Brabanthallen en de Verkade Fabriek.”  Paul Rüpp (voorzitter College van Bestuur Avans Hogeschool).

De herontwikkeling van de voormalige postsorteerhal is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling van SDK Vastgoed. Zij won met haar visie en concept eind 2019 de tender voor het hele EKP-terrein Noord. De komende jaren transformeert dit terrein tot een levendig en creatief woon-, werk- en leergebied met een groen en autovrij karakter. In totaal komen er rondom het EKP-pand meer dan 800 woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens en een actieve begane grond invulling voor overige functies in het gebied zoals bedrijfsruimtes, horeca en andere dagelijkse voorzieningen.

De verwachting is om in 2022 te beginnen met de bouw van de eerste woningen en de verbouwing van de voormalige postsorteerhal. De verkoop van de woningen zal begin volgend jaar starten. De oplevering staat gepland voor 2024.

  • Noot 2 Zie: Daemen, van Luijn, Vugs, Wang Expeditieknooppunt ’s-Hertogenbosch PAB-THE 1 januari 1979
  • Noot 3 www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl
  • Noot 4 Brabants Dagblad donderdag 29 mei 1997 Hennie Molhuysen Al honderd jaar postzegels kopen in de Kerkstraat

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb