West–Brabant
Breda en omgeving is niet naast de deur als je in Deventer of Leek woont. Het staat op de planning om nader te verkennen. Maar we vonden het gebied zodanig interessant dat we er een virtuele tour aan wijden. Een speurtocht van achter het bureau.
Het zoekgebied is West Brabant. Ruwweg het deel van Brabant ten westen van Tilburg. Het omvat de streken - Baronie en Markizaat, - Amerstreek en - 'Land van Heusden en Altena'. Zoals in meer regio's in ons land, is ook de regio West-Brabant niet 'hard' afgebakend. Er zijn allerlei samenwerkingsverbanden op uiteenlopend gebied, die allemaal hun eigen gebiedsafbakening hebben. Zo is in 2011 de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant van start gegaan, een samenwerkingsverband van tegenwoordig 16 gemeenten in Brabant, zijnde - Alphen-Chaam, - Altena, - Baarle-Nassau, - Bergen op Zoom, - Breda, - Drimmelen, - Etten-Leur, - Geertruidenberg, - Halderberge, - Moerdijk, - Oosterhout, - Roosendaal, - Rucphen, - Steenbergen, - Woensdrecht en - Zundert, plus de Zeeuwse gemeente - Tholen. In totaal dus 17 gemeenten.
West-Brabant postaal
Maar wij kijken naar de postale afbakening. In ons geval gedefinieerd als het postcodegebied 4600-4999. Op de expeditie kaart van 1970 vinden we de uitgangsgebieden Bergen op Zoom, Roosendaal met Steenbergen, Breda met Oosterhout en Etten-Leur.
Bergen op Zoom en Roosendaal behoorden bestuurlijk tot het postdistrict Middelburg; Breda tot het Postdistrict ’s Hertogenbosch. In de periode dat Post werkte met EKPn sorteerden Bergen op Zoom en Roosendaal op Roosendaal en Breda op ’s Hertogenbosch. Toen de Sorteercentra Brieven verschenen bleef Oosterhout binnen het sorteergebied ’s Hertogenbosch, de rest van het gebied dat eerder door Roosendaal en ’s Hertogenbosch verzorgd werd, viel onder Rotterdam. (Area Zuidwest).
In de periode dat er met Rayons gewerkt werd (vanaf 1994) hoorde alles bij elkaar en kwam er een Rayon Breda, daar hoorde ook Oosterhout bij, hoewel het sorteerde op ’s Hertogenbosch.
Maar we lopen op de zaken vooruit. We gaan eerst in de tijd terug naar 1892 – we raadplegen de beschikking “van den Minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid van den 30sten Juli 1892, no 173, houdende de rangschikking voor de Post- en Telegraafkantoren in klassen”. Dan zien we de volgende plaatsen:
Hoofdkantoor | Klasse voor Post | Klasse voor Telegraafkantoor |
---|---|---|
Breda | 4 | 3 |
Bergen op Zoom | 5 | 6 |
Roosendaal | 5 | 4 |
Geertruidenberg | 7 | 8 (kantoren verenigd) |
Ginneken | 7 | geen |
Princenhage | 7 | geen |
Raamsdonk | 7 | 8 (kantoren verenigd) |
Steenbergen | 7 | 7 (kantoren verenigd) |
In 1905 kwamen ook nog Klundert, Leur, Oudenbosch, Zevenbergen voor op de lijst van hoofdpostkantoren.
Wat weten we van de panden?
We maken een ronde door de provincie en beginnen in de grootste stad: Breda.
BREDA
Postkantoor aan de haven toen (bron: Erfgoed Breda)
Onder: voormalig postkantoor aan de Haven nu (bron: wikipedia)
Breda, Oude Vest (bron: In de Buurt)
Breda, Oude Vest, Post- en Telegaafkantoor
Breda, het voormalige stationspostkantoor, nu het Apollo Hotel
Boven Slingerweg 7 in 2009, onder hetzelfde kantoor, maar dan in 2022
In Breda was tot 1881 het postkantoor gevestigd in oude, beschikbare gebouwen. De regel was nog lang dat het postkantoor gevestigd was in de woning van de postdirecteur. Op 22 december 1881 opende op de hoek van de Vismarktstraat nr. 28 en de Kraanstraat het nieuwe postkantoor zijn deuren. Een pand van Rijksbouwmeester Peters. In dit pand kregen zowel de postdirecteur als de directeur van de (toen nog gescheiden) telegraafdienst ruimte ter beschikking. In 1919 werd een perceel aan de Keizerstraat gekocht waar in 1932 een nieuw postkantoor werd geopend. Het gebouw aan de Haven (Vismarktstraat) bleef nog tot 1938 in gebruik, waarschijnlijk voor de Telegraafpoot. Daarna heeft het meerdere functies gehad en doet het dienst als horecagelegenheid en studentenhuisvesting (bron: https://erfgoed.breda.nl)
Het postkantoor aan de Keizerstraat, uit het oeuvre van Rijksbouwmeester Bremer, had het in WOII zwaar te verduren en werd flink beschadigd. Het moest na de oorlog afgebroken worden.
In 1950 ontwierpen M.Bolten en F.E.Röntgen het enorme postkantoor aan de Oude Vest 4. Het is volgens Wikipedia een pand zonder een beschermde status. Nog tot 2009 heeft er een postkantoor in gezeten., het pand zelf werd in 2005 eigendom van Wooncorporatie Wonen Breburg. In Breda vandaag van 13 juni 2022 lezen we dat er tijdelijk vluchtelingen worden opgevangen. Op 19 juni 2022 lezen we op de site van Erfgoed Breda dat tijdens opgravingen op de binnenplaats er resten zijn gevonden van barakken, bestemd voor Spaanse soldaten tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
De postale productie activiteiten verhuisden naar andere delen van de stad. Vanaf ongeveer 1975 was er het VC aan de Voorerf op een industrieterrein. In 1984 een pand aan de Slingerweg 7, dat hier verdeelcentrum werd genoemd. Op Streetview zien we dat het in 2015 te koop stond, maar nog wel in gebruik was. In 2016 zijn de logo’s en wimpels van Post verdwenen. Het pand is inmiddels verkocht en verhuurd tot Posthuys. Dat laatste gebouw had een belangrijk deel van het werk overgenomen van het stationspostkantoor, Stationsplein 14, dat na verkoop werd omgebouwd tot het Apollo Hotel.
Voor het administratieve deel van het werk werd in 1984 een PTT kantoor gebouwd, nabij het Stationsplein: Willemstraat 30. Het gebouw is nog door PostNL in gebruik. Hier is een deel van de afdeling Business Service gevestigd. Het logo is nog duidelijk zichtbaar aangebracht. Maar ook andere bedrijven zijn nu hier hun plek gevonden. Aan de Willemstraat, bij nummer 30, zien we ook een prachtig beeld uit 1985 van Steef Roothaan: de drie Posthoornblazers.
In het overzicht van 1892 zien we ook postkantoren in Ginneken en Princenhage. Zelfstandige gemeentes die later bij Breda werden gevoegd. Het eerste postkantoor te Ginneken stond aan de Dillenburgstraat 31. Later werd een pand aan de Viandenlaan 2 betrokken. In 2005 bestond het nog, maar later is het gesloopt voor de nieuwbouw van een school.
Op www.princenhage.net (ons dorp online) is een historisch overzicht van de vestigingsplaatsen van de postkantoren te vinden. Achtereenvolgens: Dreef 8, Haagse Markt 8, Haagse Markt 5, twee locaties op de Haagweg en uiteindelijk in Huize Mertensem, een oude dienstwoning van een notaris. Na de operatie “sluiting postkantoren” kon men voor postale zaken terecht bij een servicepunt in de boekhandel Readshop.
Nog steeds door PostNL gebruikt: Willemstraat 30, opname uit 2019
De Posthoornblazers van Steef Roothaan die van 1985 tot 2013 bij het postkantoor in Breda stonden moesten i.v.m. herinrichting van het stationsgebied weg en zijn overgedragen aan Museum Beelden aan Zee. Die heeft in beeldentuin van de Havixhorst laten herplaatsen. Bron foto: Wikipedia
BERGEN OP ZOOM
In Bergen op Zoom was vanaf 1876 sprake van een postkantoor in een verbouwde woning. In 1912 kreeg Rijksbouwmeester Knuttel de opdracht een postkantoor te realiseren aan de Zuivelstraat 22, thans een monument en onderdeel van een winkelgebied.
De volgende vestigingsplek was Plein 13, uit 1975, dat in 1996 werd afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe stadskantoor. Er kwam een inpandig postkantoor.
Het productiegedeelte (de bestelling en de voorsortering) verhuisde naar de Waterweg 7, waar inmiddels een moskee is gekomen.
Helemaal boven en rechts: Zuivelstraat 22 Bergen op Zoom, resp. van Funda en van Wikipedia.
De foto hier recht boven is vermoedelijk gemaakt in de hal van Plein 13.
ETTEN-LEUR
De twee dorpen Etten (letterlijk weide) en Leur (letterlijk slechte turf) vormen sinds Napoleon de gemeente Etten en Leur, in 1968 omgedoopt tot Etten-Leur. Volgens de kantorenclassificatie in 1905 bestond er een hoofdpostkantoor Leur. Dat kwam zo uit. De Heemkundekring Etten-Leur heeft dat keurig vastgelegd in een boekje “Bode, brief en Bus”, de postale geschiedenis van de dorpen. Na de invoering van de postwet 1850 werd in de beide dorpen een hulppostkantoor gevestigd en een brievengaarder aangesteld, meestal was dat een bijbaan voor een logementhouder. Het bedrijfsleven had behoefte aan meer service en de druk werd opgevoerd om een echt hoofdpostkantoor op te richten. Maar waar, in Etten of in Leur? De bestuurlijke elite koos voor Etten, want daar stond het gemeentehuis, maar de suikerfabrikant uit Leur hielp een handje door de bouw van een pand te financieren dat werd verhuurd aan het Rijk. Destijds aan het Lichttorenhoofd, Van Bergenplein 68, gebouwd in 1903. De laatste klant werd hier geholpen in 1977. Nadat het postkantoor was gedegradeerd tot hulppostkantoor had de suikerfabrikant er genoeg van en wilde er vanaf. Het onderhandelen lukte niet en uiteindelijk heeft hij het pand cadeau gedaan aan het Rijk.
In 1918 kwam er aan de andere kant een postkantoor in Etten, Oude Bredaseweg 7. Nadat de post er uit trok, heeft het nog dienst gedaan als politiebureau. Op de plek staan nu appartementen.
In 1968 veranderde de situatie opnieuw, we zien op Beeldbank de bouw van een nieuw postkantoor aan het Stationsplein 2. Dat staat er inmiddels ook niet meer. Volgens Nu.nl van 10 juli 2016 kreeg de gemeente toestemming tot de aankoop en sloop. Men stelde een krediet van € 900.000 euro ter beschikking. Op de plek kwam een parkeerplaats. Zouden er woningen zijn gepland, dan zou de aankoopprijs beduidend hoger hebben gelegen.
Etten en Leur moeten het nu doen met servicepunten in winkels, zoals overal.
Leur, rechts op de foto Van Bergenplein 68, tot 1977 in gebruik (bron: BHIC)
KLUNDERT
In Klundert werd in 1876 aan de Molenstraat gemeentelijke nieuwbouw gerealiseerd, helaas verwoest in WOII. Aan de Voorstraat heeft mogelijk nog een pand gestaan uit 1907, maar dat is gesloopt. Naoorlogse nieuwbouw, meer een bijgebouw bij een woning, verrees aan de Poststraat 2.
Boven: Poststraat 2 in Klundert, al lang niet meer in gebruik als postkantoor. Vermoedelijk heeft ene Cathy nu hier haar nering. Foto: Streetview 2021
Links, een oude ansichtkaart uit 1916 van het kantoor uit 1867. Dit kantoor had toch iets meer stijl.
Een creatie van Rijksbouwmeester Knuttel in Geertruidenberg aan de Markt 64
GEERTRUIDENBERG
In Geertruidenberg kwam in 1901 een pand van Knuttel aan Markt 64, een monument. Interessant is een artikel in De Stem van 23 maart 2022. De nieuwe bewoners Henk en Helena vielen als een blok voor dit voormalige postkantoor. De benedenverdieping verhuren ze als winkel. De Beeldbank noemt nog een pand aan de Koestraat 2, maar de status daarvan is niet duidelijk.
OOSTERHOUT
De vermoedelijke situatie is als volgt: Met behulp van architect Peters werd in 1880 een pand gebouwd aan de Arendstraat. We kunnen het niet meer bekijken vanwege de sloop. Het volgende pand kwam aan de Heuvelstraat 2 (Hoek Heuvel), het is mooi opgeknapt en het huisvest een nu een financieel dienstverlener. De postale activiteit verdween hier in 1986. Er kwam een Postkantoor-locatie (alleen loketten) aan de Torenstraat 15, nu zien we hier winkels. Het voorsorteercentrum stond tot 2017 aan de Havenweg 117. De website www.oosterhout.nieuws.nl van meldt op 18 maart 2017 dat er, na 200 jaar, een einde komt aan de postsortering in Oosterhout. Die wordt verplaatst naar de Slingerweg in Breda.
Links: een mooie ansichtkaart van Heuvelstraat 2 in Oosterhout
Boven: rond de eeuwwisseling reisden de gefortuneerde Nederlanders naar Zwitserland, de stijl waarin de Zwitsers hun chalets bouwden sprak aan. Architecten als Knuttel introduceerde de chaletstijl (bon foto: www.zoom.nl)
OUDENBOSCH
Oudenbosch lijkt een dorp om een grote kerk gebouwd. Als je vanuit Den Haag per trein voor overleg met het postdistrict naar Middelburg reisde, stond dit bouwwerk pontificaal in je gezichtsveld. Zoekend op Wikipedia blijkt dit de tussen 1865 en 1892 gebouwde Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara te zijn. Geïnspireerd door twee kerken in Rome. Het postkantoor was geïnspireerd door de architectuur in Zwitserland. Hier bouwde Knuttel, Rijksbouwmeester voor zuidelijk Nederland, aan de Markt 42-44 in 1898 namelijk een postkantoor in chaletstijl. Het rijksmonument is bewaard gebleven en het ziet er fantastisch uit. Voor een uitgebreide toelichting zie: www.rijksmonumenten.nl/monument/521558/postkantoor/oudenbosch/ . Het pand is tussen 1990 en 2000 verbouwd, waarschijnlijk ten behoeve van de huidige bestemming, een locatie voor beschermd wonen en speciaal voor moeder en kind.
RAAMSDONK
In Raamsdonk (is Raamsdonkveer) wordt in 1900 (volgens andere bronnen 1908) aan de Wilhelminalaan 2-4 een pand gerealiseerd eveneens in de in die jaren zo populaire chaletstijl (zie www.monumenten.nl/monument520056) Nu zien we hier een kantoor en een café. De laatste vestiging, een pand uit 1988 sloot in juni 2013 als bestelkantoor en stond aan de Gangboord 1. Op Streetview zien we dat er nu o.a. een dierenkliniek en een makelaar gevestigd zijn.
Links: Oók in chaletstijl: Wilhelminalaan 2-4 in Raamsdonkveer. Ik weet niet hoe de stijl van het pand uit 1988 aan de Gangboord 1 gekarakteriseerd moet worden. Blokkendoosstijl?
ROOSENDAAL
Het eerste postkantoor, een nieuwbouwpand uit 1896 in neo-renaissance stijl aan de Markt 31 is nu een monument. Zie Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/517277). In 1972 volgt bij winkelcentrum de Roselaar aan de Laan van België een nieuw pand, afgebroken in 2013. Dominant in Roosendaal is de aanwezigheid van een stationspostkantoor. Vanaf 1906 waren er aan de Stationsstraat 51 al postlokalen op het stationsemplacement. In 1939 kwam er een nieuw stationspostkantoor aan de westzijde van het Stationsplein (bron www.mariusbroosink.nl). Nu een hotel. In 1951 kwam er een nieuw gebouw met dezelfde functie op dezelfde plek. Dit gebouw werd afgebroken in oktober 1983, omdat de expeditie was verplaatste naar het EKP aan het Kadeplein. In dit gebouw is nu een ROC gevestigd. Dit gebouw wordt elders op deze website besproken.
Linksboven: het monumentale voormalige postkantoor aan de Markt 31 te Roosendaal. Nu chinees restaurant "De Postkoets".
Boven: een ansichtkaart van Markt 31.
Links: Het station van Roosendaal op een foto uit 1971. Links, aan de westkant het stationspostgebouw gebouwd in 1939. Bron: www.mariusbroosink.nl.
Boven: "In De Oude Stempel", Kaaistraat 21 in Steenbergen.
Rechts: Het postkantoor aan de Geert Vinckestraat 2 is gebouwd rond 1960. Nu bevindt zich hier een kerk. Bron van de foto: BHIC
STEENBERGEN
In Steenbergen aan de Kaaistraat 21 (nu horeca “In De Oude Stempel”) werd in 1895 een postkantoor gebouwd, architect was C. van Genk. In 1895 verhuisde het kantoor naar de Geert Vinckestraat 2, nu een kerk. Een vorm van herbestemming die we nog niet zo vaak zagen.
Rechts: de kaart uit 2006.
De zwarte stippen zijn de VGn
ZEVENBERGEN
De laatste plaats op onze virtuele tour is Zevenbergen. In 1904 mocht Knuttel ook hier een postkantoor bouwen aan de Stationsstraat 5-7. Het is nu een vestiging van de Regiobank.
Links: ook een foto uit de beeldbank BHIC, fotograaf op 1 oktober 1989 was Wies van Leeuw. We zien Stationsstraat 5-7.
Onder: Streetview in 2021
Maak jouw eigen website met JouwWeb