Het laatste postkantoor
Reacties van sitebezoekers zijn altijd van harte welkom. Soms zijn het vragen over een bepaald onderwerp, soms kunnen we bemiddelen naar een “echte” deskundige, soms moeten we iets corrigeren of aanvullen. Bezoeker Frank van der Pol stelde een vraag over een onderwerp waar we onduidelijk over zijn geweest.
De vraag van Frank luidt als volgt: “In het verhaal over de PTT in Den Haag wordt gemeld dat het postkantoor Kerkplein als laatste in Nederland in 2006 sloot. Volgens Wikipedia zou dat echter in 2018 geweest zijn. Het postkantoor Neude in Utrecht sloot echter in 2011 en wordt in de media gek genoeg (ook) genoemd als laatste postkantoor.
https://www.parool.nl/nieuws/allerlaatste-postkantoor-sluit-deuren~b3687894
Hoe zit dit? Welk kantoor ging nu eigenlijk dicht in 2018?”
Ons verhaal over de sluiting (https://een-postgeschiedenis.jouwweb.nl/op-pad-in-west-nederland-1/de-ptt-in-den-haag) is ongetwijfeld gebaseerd geweest op dit nieuwsitem:
https://www.denhaagcentraal.net/nieuws/laatste-echte-postkantoor-sluit-deuren/
We stellen de vraag aan Wilbert van den Tillaart van PostNL. We krijgen een uitvoerig antwoord dat we graag integraal afdrukken.
Links: het interieur en het exterieur van postkantoor Kerkplein in Den Haag. De Escher komt zo prachtig uit!
“Dat is de eigen Postwinkel van PostNL in Den Haag aan het Kerkplein. Een toelichting:
Het vestigingsbeleid van TNT Post en Postbank liep in de eerste jaren van deze eeuw steeds minder met elkaar in de pas. De vestigingscriteria van beide bedrijven vroegen om andere locaties.
Daarnaast vond Post dat Postkantoren BV te duur was geworden:
- De loketmedewerkers waren te hoog ingeschaald qua salaris in relatie tot de relatieve eenvoudige handelingen die ze voor Post moesten uitvoeren. De Postbank had echter voor bancaire handelingen goed opgeleide medewerkers nodig én vroegen dus om gekwalificeerde medewerkers met bijbehorende passende salariëring;
- De eigen postkantoren waren gelegen op dure locaties met vaak ook leegstaande bestelafdelingen. De huisvestingslasten werden te hoog voor zowel Postbank en Post.
Boven: een ansichtkaart van postkantoor Neude. Rechts: het Dagblad van het Noorden gaf in 2011 een fraai affiche uit t.g.v. de sluiting van postkantoor Neude.
Dit resulteerde erin, dat zowel Postbank als Post, met de directie van Postkantoren in overleg gingen. Om aan te tonen dat beide bedrijven het serieus meenden, besloten ze om eigen winkels te bouwen. En dan zou ook het betreffende hoofdpostkantoor moeten sluiten. Dat was toen der tijd ook een behoorlijke schok voor directie en medewerkers van Postkantoren BV.
Zo ontstonden de eerste Postwinkels en Postbankwinkels in Nijmegen, Rotterdam en als Flagship Den Haag. “….. “ Ze werden ook wel Conceptstores genoemd, waarin Post ook aan Nederland toonde een modern postkantoor te kunnen openen voor consumenten en de klein zakelijke klanten, volgens de laatste inzichten en dure inrichting. Ook Amsterdam Singel en Haarlem Grote Houtstraat werden volgens dit formuleconcept ingericht. En ook hier sloot het Postkantoor aan de Singel Amsterdam en Oude Gracht Haarlem. In Utrecht is ook nog een conceptstore ingericht en werd geopend ten tijde van sluiting van het laatste Postkantoor aan de Neude.
Er is toen ook bedacht dat er op een aantal locaties nog eigen postkantoren moesten worden opgericht om de markt te bedienen. Dit werden goedkoper ingerichte locaties en die werden postwinkels genoemd, o.a. in Almere 2x, in Zeist.
Op 5 maart 2008 werd wereldkundig gemaakt, dat Postbank en PostNL samen hadden besloten om nog éénmalig de Joint Venture met als werkmaatschappij Postkantoren BV te verlengen met vijf jaar. Binnen vijf jaar moesten alle postkantoren en postagenten zijn gesloten.
En inderdaad Postkantoor Utrecht Neude was het laatste eigen postkantoor van Postkantoren BV dat haar deuren sloot op 28 oktober 2011. De postagenten kwamen daarna aan de beurt en in 2013 was er geen enkele postkantoor of postagent contractueel verbonden aan Postkantoren BV.
Post ging vanaf maart 2008 aan de slag met zijn shop in shopconcept, zoals we dat nu nog steeds kennen. De eerste in een reeks van 36 nieuwe postkantoren, waarbij partners een contract kregen met TNT Post, zijn in maart 2008 opgeleverd. Postbank zorgde tegelijkertijd dat zij of haar eigen bankfilialen hadden omgebouwd of andere Postbanklocaties openden. Want vanaf maart 2008 sloten dus de eerste eigen postkantoren van Postkantoren, Nijmegen Schevickhavenstraat, Rotterdam Coolsingel en Den Haag Kerkplein niet meegerekend.
Intussen bleven de inmiddels tot postwinkels omgedoopte Flagship/Concept-stores nog in de lucht en werden naar rato van huurcontract en toegevoegde waarde in het netwerk beoordeeld of ze nog bestaansrecht hadden of niet.
De Conceptstores Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Utrecht én ook de overige postwinkels werden achtereenvolgens gesloten. En in 2018 was de laatste aan de beurt: de Flagship/Postwinkel in Den Haag Kerkplein. Deze was gewoon te duur in huisvesting en personeelslasten. Het huurcontract gold voor een termijn van 10 jaar, vandaar dat deze dus in 2018 is gesloten. De verhuurder was trouwens NSI, een Vastgoedpartij, die ook in het bericht van je link voorkomt!
Ik hoop hiermee voldoende antwoord te hebben gegeven op je vragen. Vergeef me als ik exact de data van openingen en sluitingen niet scherp heb. Ik tik dit zo uit de losse pols. Maar 5 maart 2008 was eenvoudig te onthouden (geheugensteuntje is Radio 538).”
Wilbert, bedankt. Frank, ik hoop dat het zo duidelijk is!
Noot:
Voor een interview met Wilbert, zie:
Onder:
De volledige krantenpagina (ook uitgegeven als affiche) uit het Dagblad van het Noorden ter gelegenheid van de sluiting van het allerlaatste postkantoor op 28 oktober 2011. Janneke de Jonge maakte de plaat.
Maak jouw eigen website met JouwWeb