Toeren door Zuidoost Drenthe

Op deze website is nog weinig aandacht besteed aan de kantoren in de provincie Drenthe. Natuurlijk is de provinciehoofdstad Assen besproken, we bezochten Meppel en sightseeden langs de kantoren van Peters in Emmen en Hoogeveen. Gerard maakte nog een fototrip door de regio. Tijd om dit gebied eens onder de loep te nemen.

Heel globaal zien we hierboven het gebied Zuidoost Drenthe. We starten de reis in Emmen en rijden dan via Klazienaveen, Schoonebeek, Nieuw-Amsterdam, Coevorden naar Hoogeveen. via Hollandscheveld en Emmer-Compascuum rijden we terug naar Emmen. Bron van de kaart: De Bosatlas

Emmen

We starten onze toch in Emmen. De prachtige dierentuin Wildlands laten we links liggen. Onze eerste stop is aan de Bokslootdwarsweg 2. Dit pand uit het bouwjaar 1982 was (nemen we aan) het voorsorteercentrum. Op Streetview vinden we een foto uit mei 2009 waarop het gebouw nog volop in bedrijf is. Op de volgende Streetviewfoto uit 2014 staat het pand leeg. Het loopt niet hard, want ook op een foto uit 2019 zien we nog een bord Te Koop. Beter is het vergaan met het kantoor aan de Weerdingestraat 204. Dit  voormalige hoofdpostkantoor was de opvolger van het oude kantoor aan de Hoofdstraat. Weerdingestraat 204 heeft een prachtige nieuwe bestemming gekregen. Het is helemaal verbouwd voor het Leger des Heils. De website (www.Daad.nl) van de architect verantwoordelijk voor de verbouwing zegt hierover: 

“Het voormalig postkantoor aan de Weerdingerstraat in Emmen is getransformeerd tot kortdurende opvang voor het Leger des Heils. Het functionalistisch ontwerp is van architect Coen Bekink en stamt uit 1973. Het gebouw is gestript tot op het betoncasco en vandaaruit opgebouwd tot een duurzaam en energiezuinig complex met op de begane grond kantoren en gemeenschappelijke ruimten. Op de verdiepingen bevinden zich de kamers voor de crisisopvang. In het voormalige sorteercentrum zijn zelfstandige appartementen voor de kortdurende opvang gerealiseerd.

In het ontwerp van de nieuwe gevels zijn de ontwerpuitgangspunten van Bekink op eigentijdse wijze vertaald in natuurlijke materialen. De horizontale banden zijn van zink en de invullingen van hout waardoor het gebouw een warme en vriendelijke uitstraling krijgt. Het interieur is licht en uitnodigend en de bestaande draagconstructie is duidelijk afleesbaar aanwezig. Met deze afleesbare herbestemming vertelt het gebouw het verhaal van wat het Leger des Heils doet: mensen weer een nieuwe toekomst bieden.”

Als we terug gaan naar het centrum werpen we nog even een blik op het monument van Peters uit 1910, gelegen aan de Hoofdstraat 10. Sinds kort een Grand-Café “Het Oude Postkantoor”.https://www.hetoudepostkantooremmen.nl/

Links, van boven naar beneden: Bokslootdwarsweg 2 in 2009, Weerdingestraat 204 toen en nu, Hoofdstraat 10 toen het nog een modezaak was huisvestte.

Klazienaveen

Aan de Mr. Ovingstraat 2 staat een statig voormalig postkantoor dat recent verbouw is tot een appartementencomplex. Wilt u een blik naar binnen werpen, kijk dan naar https://borghuiskeukens.nl/oude-postkantoor-klazienaveen/ of https://www.funda.nl/huur/verhuurd/klazienaveen/appartement-42289962-mr-ovingstraat-2-d/.

Aan Rigel 14 vinden we een gebouw dat vermoedelijk een besteldependance is geweest. Het is nu een vierkamer woning met opvallend veel parkeerruimte.

Links: het postkantoor van Klazienaveen, toen en nu.

Boven: Rigel 14 in Klazienaveen.

Schoonebeek

Op www.schoonebeek-historie.nl lezen we dat in oktober 1899, in een nieuw gebouw aan de Europaweg 105 zich een brievengaarder vestigde. In november 1926 werd de brievengaarder kantoorhouder. Het pand is in de loop der jaren afgebroken. Maar daarvoor al verhuisde kantoorhouder Koops in 1949 naar Kosterijweg 6. Aan zijn woning werd een stuk laagbouw toegevoegd waarin het postkantoor gevestigd was.

Links: Kosterij 6 in Schoonebeek

Nieuw-Amsterdam

De volgende halte is Nieuw-Amsterdam. Aan de Vaart Zz 66 treffen we een statig rijksmonument aan. Voor een omschrijving zie: https://rijksmonumenten.nl/monument/510964/postkantoor-met-woning/nieuw-amsterdam/. We citeren: “Op 10 feb. 1908 kreeg rijksbouwmeester C.H. Peters te 's Gravenhage vergunning voor het bouwen van een postgebouw te Nieuw-Amsterdam. Het betreft een standaardontwerp, zoals dat ook uitgevoerd is in bijv. Emmen en Zuidlaren, in de voor dit gebouwtype gebruikelijke zgn. postkantoor gotiek, d.w.z. in neo-Hollandse-Renaissance stijl met gotische en chalet-stijl kenmerken. De zeer kloeke dakruiter die bij dit ontwerp hoorde en een kenmerkend onderdeel is van de grotere postkantoren van Peters, is hier niet meer aanwezig. In 1978 is het interieur van het postkantoor gedeeltelijk veranderd door de Rijksgebouwendienst. In 1939 is, vrijstaand, een onbewaakte automatische telefooncentrale "tot automatiseering van de Rijkstelefoon" achter het postkantoor neergezet.” De waardering van het pand wordt aldus beschreven:

“Postkantoor van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang  als onderdeel van de ontwikkeling van het voorzieningen niveau,  vanwege de beeldbepalende ligging,  vanwege de typologie en vanwege de kwaliteit van het ontwerp.”

Sinds 18 december 2010 is hier na een verbouwing van enkele jaren Café Postkantoor gevestigd.

Boven: Vaart ZZ 66 - Café Postkantoor

Onder: Het ontwerp van Rijksbouwmeester Peters

Boven: Kasteel 4 wordt verbouwd (zomer 2021)

Coevorden

Coevorden is de oudste stad in Drenthe. In deze stad ligt een echt kasteel. Er is ook een straat die heet Kasteel en daaraan is op nummer 4 een prachtig ex-postkantoor gelegen. Ook een rijksmonument. “In 1892 gebouwd en rond 1900 uitgebreid postkantoor, naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters. Het gebouw ligt evenwijdig aan de weg en is opgetrokken in een neo-renaissancistische vormgeving die verwantschap vertoont met de neo-gotiek, vandaar ook wel de aanduiding Postkantoren-gotiek. De na-oorlogse uitbreiding alsmede het gewijzigde interieur vallen buiten de bescherming.” (bron: https://rijksmonumenten.nl/monument/468598/postkantoor-voorm-postkantoor-met-directeurswoning/coevorden/) Het gebouw ligt binnen een te beschermen stadsgezicht.

Het gebouw huisvestte het waterschap, maar op 18 juni 2019 lezen we op de site van RTV Drenthe het bericht dat er tien appartementen komen in het oude postkantoor en het voormalige waterschapsgebouw van Coevorden. “Komende donderdag gaan ze in de verkoop. In het oude postkantoor komt de ene helft van de appartementen, met uitzicht op het kasteel van Coevorden. De overige vijf appartementen kijken uit op het water van de haven van de vestingstad. Het uiterlijk van het beeldbepalende postkantoor zal weinig anders worden. Voor het realiseren van de appartementen in het oude waterschapspand zal er wel iets veranderen. Zo heeft het nu nog een plat dak, maar dat gebouw krijgt drie puntdaken.”  Ze komen te koop in de prijsklassen van 289.000 tot 598.000 euro. De oppervlaktes van de tien appartementen lopen uiteen van 85 tot 168 vierkante meter. Projectontwikkelaar Peter van Dijk is opdrachtgever, Room en Schäfer architecten uit Emmen maakten de plannen.

De Coevordenaren werden overigens al jaren bediend vanaf een andere plek. Aan de rand van het centrum werd in 1973 aan de Wilhelminasingel 171 een nieuw voorsorteercentrum met lokettenkantoor gebouwd. Op Streetview vinden we een serie foto’s. De oudste is van juni 2009. Op de foto van juni 2023 zien we nog de aanduiding “Business Point”. Dat wekt de indruk dat PostNL het pand nog in gebruik heeft.

Links: Wilhelminasingel 171 Coevorden

 

Boven: De Intersportzaak , Hoofdstraat 157

Onder: Van Echtenstraat 35

Hoogeveen

Of Hoogeveen in Zuidoost Drenthe ligt is iets waar de meningen over kunnen verschillen. “Zuid” in ieder geval wel en omdat we in de buurt zijn, nemen we Hoogeveen maar even mee. In het centrum ligt (weer) een pand van architect Peters. Hierin in een sportzaak gevestigd die we (tegen onze gewoonte in) al eens bezochten (zie: https://een-postgeschiedenis.jouwweb.nl/op-pad-in-noord-nederland/tocht-naar-twente-via-oosterwolde-frederiksoord-hoogeveen-en-emmen).

Dichtbij dit pand, in het centrum aan de Van Echtenstraat 35 ligt de opvolger als hoofdpostkantoor. Het stamt uit 1964 en is nu een horeca-etablissement gevestigd Restaurant De Beren Hoogeveen. Een deel van de bekende keten De Beren. Er naast ligt de bioscoop Vue. Op internet vinden we een goed verhaal uit 2018 over de geschiedenis van de Post in Hoogeveen met een mooie beschouwing over het beroep van postbode https://www.hoogeveen2000.com/overigen/geschiedenis-van-hoogeveen/ptt-post-in-hoogeveen. Hierin kwam ook de vraag aan de orde of het postkantoor dat op dat moment aan de Voltastraat 24 nog in bedrijf was in 2019 nog zou bestaan. Het gebouw heeft als bouwjaar 1985. Een vraag waarop men waarschijnlijk het antwoord al wel wist, want tijdens een bezoek in december 2020 zien we een bord met grote letters “Te Koop”.

Onder: twee foto's van Voltastraat 24, gemaakt in december 2020

 

Hollandscheveld

Dichtbij Hoogeveen ligt Hollandscheveld. Aan het Hoekje 24 zien we op het eerste gezicht een heel normaal woonhuis. Maar de kenner ziet dat dit een gebouw dat gebouwd is als woonhuis met daaraan een postkantoor. Het kantoor had één in Nederland wereldberoemde medewerker: Piet Kleine. Nadat hij in 1976 Olympisch kampioen werd op de 10 km schaatsen had hij maar één wens: postbode worden in zijn geboorteplaats Hollandsche Veld. Die wens kon gehonoreerd worden.

Links: Het Hoekje 24 Hollandscheveld

Emmer-Compascuum, Kanaal A Noordzijde 219

Emmer-Compascuum

Onze laatste halte ligt dichtbij Emmen: Emmer-Compascuum. Hier ligt aan Kanaal A Noordzijde op nummer 219 een fraai voormalig postkantoor met woonhuis. Bouwjaar 1913. Absoluut te herkennen als voormalig postkantoor. De kantoorbus zien we nog evenals een waarschijnlijk niet meer in gebruik zijnde postzegelautomaat.

Een deel van de foto's is zelf gemaakt. Voor het overige werd gebruik gemaakt van Streetview, makelaarssites en oudheidkundige verenigingen