De Postkantoren in Indonesië uit de koloniale tijd Deel 2
In onze bijdragen aan deze website vertellen we iets over het bedrijf PostNL en de voorgangers. Met speciale aandacht voor de postgebouwen uit de oude tijd. Voor het eerst maken we nu een flinke stap over de grens.
Nederlandse architecten ontwierpen niet alleen postkantoren hier te lande, maar ook in de voormalige koloniën. Dus we besloten een poging te wagen erfgoedpostkantoren in Indonesië op te sporen. Normaal wagen we er ook een reisje er naar toe aan, maar dit keer moesten we het doen met geschiedenisboeken (met name vijf delen History of Posts & Telecommunications in Indonesia). We beschrijven eerst in het kort Indonesië en de Indonesische Postdienst. Daarna bespraken we in deel 1 het Nederlandse erfgoed in algemene zin. In dit deel reizen we door Indonesië om de postkantoren terug te vinden.
1.Jakarta
Het hoofdpostkantoor van Jakarta, ook bekend als het Weltevreden Postkantoor, is gebouwd in de neoklassieke stijl. Dit historische gebouw werd ontworpen door J. van Hoytema en voltooid in 1913. De neoklassieke stijl wordt gekenmerkt door symmetrische ontwerpen, stenen zuilen en een imposante gevel, wat goed te zien is in dit postkantoor.
Het gebouw bevindt zich in de wijk Weltevreden, dicht bij de Jakarta Kathedraal en de Istiqlal Moskee. Tegenwoordig staat het bekend als Pos Bloc en dient het als een cultureel centrum met diverse activiteiten en evenementen.
Overigens, wat is een Pos Bloc? We zien dat op meer plaatsen.
Net als in Nederland zijn de grote gebouwen niet meer nodig alleen voor de post. In Nederland verkoopt Real Estate het pand (waarna de nieuwe eigenaar het meestal sloopt) of de mooiste panden krijgen een mooie nieuwe bestemming door toedoen van de nieuwe eigenaar. In Indonesie hebben ze een ander weg gekozen met de oprichting van Pos Bloc.
Pos Bloc is een creatief openbaar centrum dat is ontstaan door een samenwerking tussen PT Pos Properti Indonesia en PT Ruang Kreatif Pos. Het gebouw dat cultureel erfgoed is, werd gerenoveerd en omgevormd tot een multifunctionele ruimte voor creatieve gemeenschappen, lokale talentontwikkeling en de activiteiten van kleine en middelgrote ondernemingen. Het gebouw zelf blijft eigendom van PT Pos Indonesia en het wordt beheerd door PT Properti Indonesia, terwijl PR ruang Kreatief Pos verantwoordelijk is voor de exploitatie van de creatieve ruimte. Deze samenwerking zorgt ervoor dat het historische gebouw een nieuwe bestemming krijgt en tegelijkertijd van dienst is aan de lokale economie en cultuur.
Dus het gebouw blijft bewaard en in bezit van Pos Ind, maar het ontwikkelt zich tot een soort bedrijfsverzamelgebouw.
linksboven: Jakarta, het vroegere Batavia, ligt op het dichtstbevolkte eiland Java. Links: Het voormalige hoofdpostkantoor, toen en nu. Het adres is 1 Jalan Pos Jakarta Central.
Linksonder: PosBloc staat groot aangegeven!
Zie ook: https://www.trac.astra.co.id/en/blog/en-travel/pos-bloc-jakarta-a-trendy-aesthetic-hangout-for-the-young-and-creative/1106
2.Medan
Het postkantoor van Medan is ontworpen door een van de Nederlandse architecten, Ir. S. Snuyf. Hij wordt aangeduid als de directeur van Burgelijke Openbare werken voor Indonesië. Het kantoor werd geopend in 1911. Het ligt in de binnenstad in de nabijheid van verschillende andere belangrijke koloniale gebouwen. Het oude stadhuis, kerken, een moskee en een koloniaal hotel. De fontein voor het gebouw was een eerbetoon aan Jacob Nienhuys.
Van het ontwerp van het gebouw met functionele moderne architectuur (Art Deco geometrisch) is de unieke koepelvorm nog steeds behouden, ook al zijn er diverse renovaties uitgevoerd. Aan de zijkanten van het gebouw bevinden zich grote, hoge ramen in een halfronde vorm, met witte zuilen die ze ondersteunen, waardoor het gebouw er uit ziet als een postduivenkooi - die ooit werd gebruikt als middel om brieven te verzenden.
Het culturele erfgoedgebouw is de thuisbasis van verschillende huurders in de creatieve industrieën zoals culinair, muziek, film, mode en ambachten.
Medan ligt op het eiland Sumatra. U vindt het via deze link:https://maps.google.com/maps?hl=nl&gl=nl&um=1&ie=UTF-8&fb=1&sa=X&ftid=0x303131c440000021:0x3e6d56a8ebc9fa18
Linksonder een historische foto. Onder en helemaal linksonder een aantal meer actuele foto's
3. Hoofdpostkantoor Yogyakarta
Dit gebouw werd in 1912 gebouwd door ingenieurs van de Burgerlijke Openbare werken, het ministerie van Openbare werken tijdens de Nederlands-Indische regering.
Het onderscheidende kenmerk van dit gebouw is de dakkapel die op het dak van het gebouw is geplaatst, direct boven de hoofdingang, bedoeld om het zonlicht door te laten.
Qua bouwstijl heeft het wel gelijkenis met het voormalige raadhuis van Jakarta. U vindt het hier: Jl. Panembahan Senopati No.2, Prawirodirjan, Kec. Gondomanan, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55121, Indonesië
4. Hoofdpostkantoor Surabaya
Dit is een van de meest indrukwekkende gebouwen, iconisch, in het voormalige Soerabaja. Een stad waarnaar nog vele straten in Nederland vernoemd zijn. Een mooi voorbeeld van koloniale architectuur, gebouwd in 1911. Neo-klassiek vermengd met art-deco. het is nog steeds in gebruik als postkantoor en administratief centrum. De eerder geoemde grote ramen en hoge plafonds vinden we hier terug, evenals de symmetrie. De gevel is versierd met ornamenten en binnen zien we nog originele houten elementen en vloertegels.
Linksboven - toen. Linksonder - nu. Boven: de hal doet denken aan kantoren als Utrecht Neude en Rotterdam Coolsingel.
Maak jouw eigen website met JouwWeb