De Postkantoren in Indonesië uit de koloniale tijd  Deel 3

In onze bijdragen aan deze website vertellen we iets over het bedrijf PostNL en de voorgangers. Met speciale aandacht voor de postgebouwen uit de oude tijd. Voor het eerst maken we nu een flinke stap over de grens.

Nederlandse architecten ontwierpen niet alleen postkantoren hier te lande, maar ook in de voormalige koloniën. Dus we besloten een poging te wagen erfgoedpostkantoren in Indonesië op te sporen. Normaal wagen we er ook een reisje er naar toe aan, maar dit keer moesten we het doen met geschiedenisboeken (met name vijf delen History of Posts & Telecommunications in Indonesia). We beschrijven eerst in het kort Indonesië en de Indonesische Postdienst. Daarna bespraken we in deel 1 het Nederlandse erfgoed in algemene zin. In deel 2 en dit deel 3 reizen we door Indonesië om de postkantoren terug te vinden.

5.Hoofdpostkantoor Palembang

Het kantoor in Palembang aan de Raadhuisweg in 1947

Men komt blijkbaar met motorfiets of scooter naar Kantor Pos

Palembang is de hoofdstad van Zuid-Sumatra (Sumatera). In 1928 werd een postkantoor opgericht  aan de Raadhuisweg. Alles in één. Post, Telegraaf en Politie. Het dak kreeg een koepel, net als vergelijkbare postkantoren.  De straat heet nu Jalan Merdeka. Het vernieuwde kantoor ligt op nummer 3.  Het heet hier niet hoofdpostkantoor maar “Kantor Pos Besar”, het grote postkantoor. Het is een herkenningspunt in het stadscentrum en nog volledig in gebruik. Het heeft alle kenmerken van de koloniale, functionele bouwstijl, aangepast voor het klimaat.

Het kantoor in Palembang heeft ook een regionale functie

Royaal, open lokettenfront


6.Makassar

Een eerste postkantoor uit 1925

Boven en rechts het Kantor Pos van Makassar. Adres Jalan Selamet Riyadi 10. De foto boven lijkt het meest of een personeelsfoto. Ook hier is oranje de bedrijfskleur.

Rechtsboven zien we een foto met allemaal kramen voor op het plein. Op een foto van Streetview uit 2024 zien we dat hier nu een busbaan ligt. Rechts een foto van iets wat we in Nederland niet kennnen. Een drive through postkantoor.

Makassar op Sulawesi (vroeger Celebes) kreeg zijn eerste postkantoor in 1925. Het adres van het nieuwe postkantoor is Jalan Selamet Riyadi 10. De bouw van de postkantoren in die periode werd gecoördineerd door de dienst van Burgerlijke Openbare Werken – BOW. Het ontwerp komt dan vaak uit een centrale bron, maar is aangepast aan de lokale omstandigheden. We hebben hier niet de precieze architect kunnen vinden. Dan zouden we in lokale of andere historische bronnen moeten duiken. We vonden wel een aantal architecten die betrokken waren bij de bouw van de koloniale gebouwen zoals de postkantoren. J.F.L. Ghijsels, C.P. Wolff Schoemaker, bekend om zijn art-deco stijl in Bandung, en Eduard Cuypers die een groot architectenbureau had.


7.Hoofdpostkantoor Bandung

Het postkantoor van Bandung is nog volp in gebruik als postkantoor, maar wordt als waardevol cultureel erfgoed beschouwd. Het is gebouwd in de koloniale periode tussen 1928 en 1931. Het  is gelegen aan de Jalan Asia Afrika No.49, Braga, Sumur Bandung. Het postkantoor is ontworpen door de Nederlandse architect J. Van Gendt en heeft een Art Deco geometrische stijl.

Het postkantoor van Bandung, toen en nu


8 Hoofdkantoor Pos Indonesia (zetel Raad van Bestuur ) Bandung

Soms is onze bron van foto's "gewoon" Google Maps. Boven heeft het gebouw nog het oude logo, onder het nieuwe. Met gevoel voor erfgoed heeft men later ook twee staande brievenbussen geplaatst (authentiek Nederlands model). We vonden ook nog een foto van het interieur, de centrale hal. Een bordje wijst er op dat dit hoofdkantoor ook nog een gewoon postkantoor bevat.

Rechts een foto van de voorkant van het gebouw. We konden wel de jaren van de vrijheidsstrijd lezen (1945-1949) maar niet de verdere tekst ontcijferen.

Boven: Er is in Bandung ook een nieuw hoofdkantoor van Pos Indonesia

Rechts: Het volledige complex Gedung Sate en Jalan Cilaki

Van oudsher ligt het hoofdkantoor van de Indonesische Postdienst Pos Indonesia aan de Jalan Cilaki 73 in Bandung. Dit gebouw ligt aan de achterkant van Gedung Sate. Samen vormen de gebouwen eigenlijk één complex. Over het Gedung Sate- gebouw is meer te vertellen. Het is een iconisch gebouw met een bijzondere architectuur en culturele betekenis. Zeer herkenbaar, het heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van stad en provincie. Gedung Sate ligt aan de Jalan Diponogero. Het werd ontworpen voor de regering van Nederlands-Indië als hoofdkantoor voor de provincie West Java.Hier waren de administratieve functies gehuisvest. Die functie heeft het gebouw nog. Ook de provincie gouverneur is hier gevestigd.  Het kenmerkende torentje lijkt op een satéprikker, is ontworpen als decoratief element maar heeft ook een functie als waterreservoir. De gevel is imposant en symmetrisch, met grote kolommen en grote ramen. De ornamenten op de gevel  laten de eclectische stijl van de koloniale architectuur zien. De ruime binnenplaats en de grote hallen dragen bij aan het majestueuze karakter van het gebouw.


Maak jouw eigen website met JouwWeb